To je to što me zanima!

Nedavno je izgubio majku, sada mu se vratila i leukemija. Damir (16) iz Vukovara treba pomoć...

Pedijatar Zrinko Šalek iz KBC-a Zagreb govori kako je Damir između dva ciklusa kemoterapije, no da bi ozdravio Damiru je potreban darivatelj matičnih stanica
Vidi originalni članak

Damir Pejić (16) iz Vukovara umjesto s društvom, ljeto provodi na zagrebačkom Rebru. Već drugi puta vodi bitku za život. Naime, prvi put je leukemiju dobio kad mu je bilo jedanaest godina, a nedavni nalazi su pokazali kako se bolest vratila.

Na priča je još tužnija jer Damir je prije samo dva mjeseca ostao bez majke koja je izgubila bitku s karcinomom.

- Čudno, ali navikneš se. Eto, meni se drugi put vratila leukemija. Sad idemo i drugi put prijeći preko toga pa da sve nastavimo normalno - rekao je Damir za RTL.

HALSEY Poznata pjevačica progovorila o zdravstvenim problemima: Jako sam sretna što sam uopće živa

- Pa ja sam u početku čak možda to i najbolje podnio što se tiče majke. Gledam da ti Bog sve u životu da s nekim određenim razlogom. Da je možda i njoj olakšao muke zato što je gledala da joj se dijete opet liječi pa da je nekako i nju spasio tako da na sve gledam nekako s vedrije strane, s te pozitivnije strane - kaže.

Potreban mu je donor matičnih stanica

Pedijatar Zrinko Šalek iz KBC-a Zagreb govori kako je Damir između dva ciklusa kemoterapije, no da bi ozdravio Damiru je potreban darivatelj matičnih stanica.

- Kada tražimo davatelja prvo pretražujemo obitelj, braću ili sestre i najbolji davatelji su brat ili sestra - kaže liječnik.

Mladić nema braće ni sestra, majka mu je umrla, a od oca nije dobio ni prezime. Jedino na koga se može osloniti su ujak i baka.

BOLEST IH JE SPOJILA Ana iz Zagreba: 'Umiranje nije bilo opcija. Pojavila se Ivona. Mojim venama teče njena krv'

U nacionalnom registru za Damira nije pronađen podudarni odgovarajući donor. Zbog toga su pozvani svi od 18 do 40 godina da se prijave u registar i svojom krvlju nekomu daruju život.

Prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica provodi se u osam transfuzijskih centara: u Zagreb, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku.

ČUDO U AMERICI Hrvatski stručnjak o terapiji kojom su izliječili leukemiju i HIV: 'To nam daje veliku nadu'

Sam postupak pristupanju Registru dobrovoljnih darivatelja je vrlo jednostavan. Sve što osoba treba učiniti jest pristupiti jednoj od akcija Zaklade Ana Rukavina, ili otići u jedan od Transfuzijskih centara u 8 hrvatskih gradova.

Prilikom upisa potrebno je dati svoje osobne podatke i ispuniti upitnik s medicinskim kriterijima, nakon čega se vadi jedna epruveta krvi namijenjena HLA tipizaciji. Točni osobni i kontakt podaci važni su kako bi lakše mogli doći do osobe koja je identificirana kao potencijalni darivatelj za pojedinog bolesnika.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Alper Berat 13.08.2024.

    Poštovani novinari..Zašto ni u jednom mediju ne piše da se takva transplantacija može bez problema obaviti u Turskoj u klinici ACIBADEM i ne treba biti podudarna osoba .Dijete ovako gotovo pa da i nema nikakve šanse ,zašto mora biti Hrvatska..Hrvati će donacijama skupiti potreban novac za dijete u roku dva dana i to je sve što neki medij treba napisati..Ima rješenje na dva sata vožnje avionom..To objavite osvijestiti ljude ,to se zove novinarstvo.. To je prilika da to dijete preživi,pa mu stoga vi spasite život,ja sa svojim komentarom ne mogu...Hvala 

  • Robinjoo 06.08.2024.

    Drž se!!Hrabar si i sve će biti dobro!!Neka te čuva dragi Bog!

  • remen24 05.08.2024.

    Znaci stariji od 40g nemogu bit donori ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare