To je to što me zanima!

Ne, nisam temeljito proučio samoubojstvo generala Praljka, ali to za mene nije tabu tema...

Nakon velikog uspjeha romana 'Patria', Aramburu je napisao nešto drugačije: roman 'Čiope' intimnu priču o srednjoškolskom profesoru iz Madrida. U romanu Aramburu spominje i suicid generala Praljka
Vidi originalni članak

Španjolski pisac sa stalnom njemačkom adresom Fernando Aramburu (1959.) postao je prije nekoliko godina globalna književna senzacija. Njegov roman "Patria" iz 2016. o sudbini pripadnika dviju baskijskih obitelji uhvaćenih u spiralu nasilja tijekom desetljeća djelovanja pobunjeničke baskijske skupine ETA-e osvojio je niz nagrada i oduševio čitatelje diljem svijeta. Nakon velikog uspjeha te epske priče, Aramburu je za svoje obožavatelje napisao nešto sasvim drugačije: roman "Čiope", izvorno objavljen 2021., intimna je priča o srednjoškolskom profesoru iz Madrida koji - razočaran obitelji, društvom, politikom i čitavim svijetom, a ponajviše samim sobom - odlučuje počiniti samoubojstvo. No, on to neće učiniti odmah, već točno za godinu dana, a dotad ćemo saznati što ga je natjeralo na tu radikalnu odluku. Aramburu je rođen u baskijskom San Sebastianu, u Zaragozi je diplomirao španjolski jezik i književnost, a od 1985. živi u Njemačkoj gdje predaje španjolski. Pošto je u rodnom gradu 1981. objavio svoju prvu knjigu, zbirku pjesama za djecu, do danas je napisao dvanaest romana, sedam zbirki priča, tri knjige eseja i šest zbirki poezije. "Čiope" je nedavno u hrvatskom prijevodu Željke Somun objavila nakladnička kuća Fraktura. Tim je povodom Aramburu ljubazno pristao na razgovor za Express, u kojemu nam je između ostaloga otkrio dopušta li svojim likovima da se sami razviju, kako život u Njemačkoj utječe na njegov rad, te što misli o samoubojstvu i legalizaciji eutanazije.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • Neda Klitora 21.08.2024.

    Sve zlo koje nas je snaslo, dolazi iz BiH i tako ce i nadalje biti ! To je istina i kada shvatimo da nam dijaspora diktira zivot, ako shvatimo, onda bi se trebalo mijenjati Zakon , koji pogoduje ljudima sa dva, pa i vise drzavljanstva ! Ti cudni likovi nam stvaraju ekstremizam, koji nema veze sa normalnim rezonima ! ...........Analizirajte vladajuce, kako u Vladi, pa i Saboru, i zakljuciti cete da u Hrvatskoj vladaju " cudaci" iz BiH !

  • Neda Klitora 21.08.2024.

    Ukratko............:novaca za bosanske penzionere imamo.Novaca za hrvatske penzionere nemamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare