To je to što me zanima!

Nauenova djela proglasili su 'izopačenom umjetnošću', no on se nije predao, slikao je još više

U Galeriji Klovićevi dvori izložbu od 'Od boemstva do vječnosti' možete pogledati do 30. lipnja. Od poznatih imena tu su Degas, Modigliani, Matisse, ali i drugi koji su obilježili umjetničke pokrete 20. stoljeća
Vidi originalni članak

Stotinjak djela koja su stigla iz ugledne mostarske galerije “The Hub of Fine Arts” mogu se pogledati u Galeriji Klovićevi dvori do 30. lipnja. Djela nemaju samo umjetničku nego i povijesnu vrijednost.

Izložba "Od boemstva do vječnosti" predstavlja najširu panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te Sjedinjenim Američkim Državama, a organizirala su je 24sata, uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba.

Među najzvučnijim imenima su Edgar Degas, Amedeo Modigliani, a jedna od zvijezda svakako je Henri Matisse. Tu su i mnogi drugi umjetnici, među kojima je i njemački ekspresionist Heinrich Nauen (1880. - 1940.). Bio je oženjen za umjetnicu Marie von Malachowski. Živjeli su Parizu i Berlinu. Nauen postaje član berlinske secesije 1907. godine. Njegova djela jasno su pokazivala utjecaj Van Gogha i fovista.

Uoči Prvog svjetskog rata seli se u dvorac Dilborn pored Brüggena na granici s Nizozemskom, gdje je imao atelje. Inspirirao ga je biljni svijet u parku i okolnim šumama. Pejzaži su također bili zastupljeni u njegovim djelima, ali mu je u godinama u kojima je razvijao vlastiti impresionistički stil upravo cvijeće omogućilo uporabu kompletne palete boja i raznovrsnosti oblika. Nauen je bio dragovoljac na bojištu 1915. godine, gdje je otrovan plinom. Nakon što je preživio strahote rata, vratio se svojim platnima i bojama. S još većim entuzijazmom nastavio je slikati bukete u vazama s draperijama u pozadini, poput svojeg najvažnijeg uzora Paula Cezannea. Nauenove mrtve prirode iz kasnih 1910-ih, s neizmijenjenim leptirima, suncokretima i gladiolama, pod utjecajem su kubizma i fovizma, dok u 1920-ima njegov stil postupno postaje više realističan. 

Postaje profesor na Kunstakademie 1921. u Düsseldorfu. Nacisti poništavaju njegovu dozvolu za poučavanje 1937. godine. Nekoliko Nauenovih slika predstavljeno je na Izložbi izopačene umjetnosti u Münchenu. Kad su njegova djela klasificirana kao "izopačena umjetnost“, preselio se u gradić Kalkar u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Njegova su kasnija djela bila impresivna, demonstrirajući potragu za skladom i ravnotežom.

Joseph Beuys 2015. godine napravio je spomenik koji je postavljen na grob Heinricha i Marie Nauen u Kalkaru. Riječ je o 170-centimetarskoj steli koja prikazuje bijelog jahača Apokalipse (Otkrivenje 6:2-8) kao simbol uskrsnuća.

Partneri projekta su Erste banka, Hitachi Energy, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, HEP, Stega tisak, Orbico Group, SAINTS HILLS, Arena Hospitality Group, Badel 1862, Korlat i JANAF.

Ulaznice za izložbu prodaju se na stranici eventim.hr, a mogu se kupiti i na blagajni Klovićevih dvora. Cijena ulaznica je 7 eura, a za studente, umirovljenike i djecu od 7 do 18 godina 6 eura. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulazak.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata