To je to što me zanima!

Slučaj problematičnog dječaka: Roditelji djece koja idu s njim u razred neće pustiti djecu u školu

Podsjećamo, sustav ne zna kako riješiti problem devetogodišnjeg dječaka, osamljenika iz dobrostojeće obitelji, kojeg zbog problematičnog ponašanja i maltretiranja druge djece sele iz škole u školu
Vidi originalni članak

Naša djeca ni sutra neće doći na nastavu, odlučili su roditelji jedne zagrebačke škole u koju se prebacio devetogodišnji dječak problematičnog ponašanja. Djeca iz ostalih razreda, čiji su roditelji u znak podrške također odlučili da im djeca neće ići u školu, vraćaju se na nastavu.

Naša djeca neće ići u školu dok se ne nađe rješenje i za našu djecu i tog dječaka. Jedina novost u odnosu na prethodne dane je što smo čuli da se ravnatelj vratio kao vršitelj dužnosti i nadamo se da će to pomoći - kazali su roditelji djece koji idu u razred s dječakom (9). Na pitanje bi li prihvatili rješenje da dijete ide u razred s asistentom odgovaraju da će im biti prihvatljivo ako netko stavi svoj potpis na to rješenje. 

- Znači da netko nama jamči da je to dijete sigurno za našu djecu, za taj razred i za cijelu školu. Dotad, dok mi ne dobijemo taj potpis, dok nama to netko ne jamči, mi svoju djecu ne šaljemo u školu - kažu.

Komentirali su i izjave zagrebačkog gradonačelnik Tomislava Tomaševića koji je rekao da će Grad Zagreb za svoje strane napraviti sve što treba da bi se provela stručna procjena i donijelo rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve.

- Oni su to već trebali napraviti, tu već dosta kasne. Mi želimo vjerovati da će oni to sve napraviti, ali dok to nemamo crno na bijelo mi ne možemo više vjerovati. Smatramo da je prije svega kriv sustav koji je zakazao. Rješenje vidimo prije svega u tome da se pomogne tom djetetu i tim roditeljima. Prvo se treba pomoći njima, a onda i nama - smatraju roditelji.

Podsjećamo, sustav ne zna kako riješiti problem devetogodišnjeg dječaka, osamljenika iz dobrostojeće obitelji, kojeg zbog problematičnog ponašanja i maltretiranja druge djece sele iz škole u školu! Nakon što se zbog njega u prijašnjoj školi ispisao cijeli razred, prebacili su ga u drugu školu, no i tamo su se pojavili problemi pa su djeca danima ne idu na nastavu, nakon što su tako odlučili roditelji koji tvrde da su izigrani i da su im obećali da će riješiti problem. 24sata ima mailove koji dokazuju da u sustavu već dulje znaju za problem dječaka i da su upozoreni i ravnateljica i stručne službe.

VELIKI DOSJE Svi propusti u slučaju dječaka iz škole: 'Njegovi roditelji nisu za suradnju? Postoje načini, ali...'

U mailovima roditelji traže pomoć, ali škola i sustav su ih u velikom dijelu ignorirali. Roditelji su slali mailove od studenog prošle godine, no nitko nije reagirao da bi nedavno državna tajnica roditelje koji su odlučili djecu ostaviti doma nazvala 'ulicom', dok je ministar obrazovanja Radovan Fuchs priznao da ne zna kako riješiti problem dječaka.

Umjesto da se pozabave ovim problemom sa svime što imaju i riješe ga što prije, Ministarstvo i Grad se međusobno optužuju. Pa tako Ministarstvo kaže da su tražili od Grada novo rješenje o nastavi za dječaka, nakon što je u veljači izdao rješenje po kojem će on pohađati nastavu u redovnom razredu iz individualizirane postupke, ali bez pomoćnika u nastavi. Grad odgovara da je Ministarstvo sve znalo i da im je davalo podršku te traže da se izjasni Zavod za socijalnu skrb. Kako smo doznali, Hrvatski zavod za socijalni red već dvije i pol godine provodi postupanje nad dječakovom obitelji, ali rezultata još nema, što je nevjerojatno. Isto tako, roditelji dječaka nisu zainteresirani za suradnju pa je cijeli slučaj još teži za riješiti. 


 

Idi na 24sata