To je to što me zanima!

Nalazi su negativni: Dijete nema virus svinjske gripe

Osnovnoškolca su primili u Kliniku za infektivne bolesti sa visokom temperaturom, općom slabosti i prehladom. Sumnje su odbacili nakon pretraga
Vidi originalni članak

Osnovnoškolca koji je doputovao iz Njemačke, primili su na Kliniku za infektivne bolesti u Zagrebu Fran Mihaljević sa visokom temperaturom, općom slabosti i jakom prehladom, simptomima koji su karakteristični za svinjsku gripu. Nakon pretraga odbačene su sumnje, te je Ministarstvo zdravstva u četvrtak poslijepodne priopćilo kako svinjske gripe u Hrvatskoj nema.

OSJEČANI ĆE USKORO KUĆAMA
Studenticu (22) ekonomije u Osijeku koju su po povratku iz Chicaga zadržali u srijedu na Klinici za infektologiju u Osijeku  zbog sumnje da ima svinjsku gripu, pustit će najvjerojatnije u petak iz bolnice kao i njenih petero prijatelja koji su također zadržani na liječenju. Voditeljica Klinike, Ljiljana Perić kaže kako su nalazi studenata uredni te da još čekaju preliminarne rezultate izolacija virusa iz obrisa nazofarinksa. Liječnica dodaje kako je stanje svih studenata dobro te da ih kroz kratko vrijeme planiraju pustiti kući.
- Nisam se baš zabrinula jer smo se svi vratili kući s temperaturom i prehladom. Putovali smo 28 sati, vrijeme je ondje bilo loše, nekoliko puta smo pokisli i svi smo se zbog toga vratili s virozom - rekla je jedna studentica koja se također u subotu vratila iz SAD-a za Večernji list.
VRATILA SE IZ SAD-A I STVORILA PANIKU
Potpuno zdrava žena u Novom Sadu izazvala je uzbunu u Vojvodini uvjerena da bi mogla biti zaražena svinjskom gripom.
- Žena se vratila s putovanja u Texas i bila je uznemirena zbog vijesti o pojavi gripe, pa se javila epidemiološkoj službi doma zdravlja. Odatle su je uputili u zaraznu kliniku i ondje je utvrđeno da je potpuno zdrava - rekla je glasnogovornica bolnice.

'OČEKUJEMO TEŽE PRIMJERE BOLESTI'
Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u četvrtak da je do sada potvrđeno 109 slučajeva zaraze virusom gripe H1N1 u 11 saveznih država, upozorivši da će zaraza postati još teža i raširenija, ali i da na nju za sada "dobro odgovara". Cjepivo se razvija uz pomoć proizvođača lijekova i 600 milijuna doza može biti spremno za šest mjeseci, izjavio je kontraadmiral Craig Vanderwagen, pomoćnik ministra zdravstva za epidemiološki nadzor. Čini se da je virus H1N1 osjetljiv na lijekove za gripu koji se nalaze u zalihama - Tamiflu od Rochea i Relenzu proizvođača GlaxoSmithKlinea, koji se sada dobavljaju saveznim državama, rekao je Vanderwagen.
- Očekujemo da će biti još slučajeva i težih primjera bolesti - rekla je kontraadmiral Anne Schuchat, zamjenica direktora Znanstvenog programa za javno zdravstvo CDC-a. Europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou izjavila je kako je pandemija gripe tipa H1N1 vrlo vjerojatna, ali da to ne znači da će biti i smrtonosna.

NESLAGANJA OKO IMENA GRIPE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak na svojoj internetskoj stranici da će svinjsku gripu, od koje je u Meksiku i SAD-u, umrlo više od stotinu ljudi, ubuduće zvati "gripa A (H1N1)".  Naziv za novu gripu izaziva velike rasprave diljem svijeta jer mnogi strahuju da bi naziv "svinjska gripa" mogao nanijeti velike štete proizvođačima svinjetine. Meksiko se žestoko protivio da se nova bolest nazove "meksičkom gripom", smatrajući da bi se time "naštetilo ugledu" zemlje. Europska je komisija odlučila u srijedu da će se služiti nazivom "novi virus gripe".

Idi na 24sata

Komentari 10

  • tolo 01.05.2009.

    Kako cimau sa ovom gripom, meni je počelo izgledat sve ovo na dobar marketing za farmacetske tvrtke

  • palača 01.05.2009.

    proizaslo iz laborat,mislim ko i sida

  • Afrodita55 30.04.2009.

    Nije njima cilj ne stvoriti paniku među nama, već među turistima!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare