To je to što me zanima!

Nakon teksta 24sata: Sabor će mijenjati zakon o privilegijama

Objavom da SDP-ovoj Biljani Gaća nakon mijenjanja Predraga Matića u Saboru pripada godišnja plaća od 145.000 kn, u Saboru će raspravljati o izmjenama zakona
Vidi originalni članak

Predsjednik Sabora Željko Reiner na dnevni red prve saborske sjednice u petak je dodao i točku o prijedlogu zakona kojim bi se ukinule privilegije saborskih zastupnika, poput prava na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Riječ je o prijedlogu Mosta, koji je došao prije nekoliko dana. 

Zakon o pravima dužnosnika omogućuje im da imaju godišnja primanja od 145.000 kuna te da 6 mjeseci primaju punu, a drugih 6 mjeseci pola plaće, bez obzira koliko vremena proveli u mandatu. To se dogodilo kada su na konstituirajuću sjednicu Sabora došli zamjenici tehničkih ministara te su samo prisegom i kratkim sjedenjem u Saboru ostvarili brojne povlastice. 

Dva sata sjedila u Saboru, čeka ju plaća od 145.000 kuna

Podsjetimo, 24sata je prvi pisao o mladoj SDP-ovki iz Vukovara Biljani Gaća (25) koja je bila zastupnica samo dva sata kao zamjena ministra Predraga Matića. Ipak, ona je odučila zadržati saborsku plaću.

24sata

- U specifičnoj sam situaciji. Prije Sabora bila sam na stručnom osposobljavanju za 2200 kuna. No kad mi prestane mandat zastupnika, nemam radno mjesto na koje ću se vratiti. Zakon mi nije dopustio da zamrznem osposobljavanje, inače bih ga nastavila, a ne bih uzela puno veću saborsku plaću. Iskoristit ću pravo na saborsku plaću jer idem na Zavod za zapošljavanje - kazala je tada Gaća. 

HNS je na sjednici Sabora istaknuo da se radi o prevažnoj temi i smatraju da prijedlog treba ići po redovnoj proceduri, a ne hitnoj. Stipe Petrina prigovorio je što su zastupnici dobili dnevni red tek sad na klupe, posebno dopune. Smatra da izmjene zakona treba ostaviti "za neka bolja vremena".   

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Križarski ratnik 22.01.2016.

    Neka budu placeni po satu.Trideset kuna sat za sjedenje i surfanje internetom u saboru je i vise nego dobro.Kad se jave za rijec nek im se nadoda jos dvije kune dnevnice

  • day 22.01.2016.

    hmmmm...najavili su reforme.....pa sve vlade koje su do sada bile najavljivale su reforme... pa dobro gdje se te reforme skrivaju kad ih nitko nemože pronaći da bi ih mijenjao?

  • vihor 2016 22.01.2016.

    most ce mjenjati zakon ,ma svi su oni hdz ,to je bila samo prikrivena sala da su oni most..

Komentiraj...
Vidi sve komentare