Zamislite situaciju u kojoj se u Hrvatskom zagorju uz maglu, mraz i hladnoću uzgaja tropsko voće i povrće. Iako zvuči naizgled nemoguće, poljoprivredniku Ivanu Šulogu iz Donje Bistre to je uspjelo. Uz, kako i sam kaže, mnogo hrabrosti i malo ludila, 1996. godine odlučio je uzgajati svježe egzotično voće i povrće, a na samom početku osnivanja poduzeća Exotic King osnovni proizvod bio je kiwano. Danas uzgaja više od 50 različitih egzotičnih plodova, poput žute lubenice, jeju dinje, plavoga krumpira, sibirske i mongolske borovnice te mnogih drugih nama manje poznatih biljaka.
'Status poželjnog luđaka'
U cijelu ideju, a danas primarni posao, Ivan je krenuo kao student sa 175 eura. Nepošteno bi bilo, kaže nam, govoriti o velikom ulaganju, ali gledajući posljednjih 20-ak godina, riječ je o poslovnom pothvatu s velikim investicijama.
- Jedna od većih investicija iznosila je 500.000 eura u plastenik od jednog hektara. Sreća je da nisam imao novac jer bih vjerojatno kao mlad i neiskusan sve uložio u prvu kulturu, koja možda ne bi ni uspjela. A onda bih vjerojatno od cijele priče i odustao. Ovako smo morali biti inovativni i nedostatak novca nadoknaditi suludim idejama. Tako da smo u ovih 25 godina sazreli i stekli status poželjnog 'luđaka', koji danas privlači slične sebi i vjerojatno smo jedni od rijetkih koji su spremni saslušati i pružiti priliku mnogima da realiziraju sulude ideje i da ih dalje zajedno implementiramo - kaže nam Ivan na početku.
Od početka je želio raditi nešto što nitko ne radi, a to ipak nije jednostavno. Bilo je tu, prisjeća se Ivan, mnogo upornog rada i odricanja da bi se došlo na razinu na kojoj je cijeli posao danas.
- Ja sam takav po prirodi. Što je izazov veći, to je moja volja veća. Izazova je bilo uvijek, ali kako idemo dalje, oni postaju još veći i ima ih sve više. Upravo sam se vratio iz Amerike sa spoznajom da smo najveći svjetski proizvođač indijanske banane i s perspektivom najvećeg i najbržeg širenja. Naša proizvodnja sadnica godišnje dostiže i do 30.000 komada, a ove će godine Amerika povećati svoju proizvodnju za 3000-5000 sadnica. I tako postanete svjetska sila, a da toga niste ni svjesni. Sad tu poziciju treba kapitalizirati - navodi naš sugovornik.
Sve svoje proizvode Ivan uzgaja na ekološki način. Kao dijete koje je odraslo na selu i intenzivno radilo na njivi s roditeljima, razmišljao je kako bi bilo dobro da postoji poljoprivreda za koju nije potreban "rob", a upravo je, prema mišljenju našeg sugovornika, to ekološka poljoprivreda.
- Ekološka proizvodnja je zahtjevna kao i konvencionalna, ali u našim uzgojima ne koristimo nikakve zaštite i nema orezivanja. Jedino je potrebno ukloniti travu iz nasada otprilike tri puta godišnje. Naše kulture su za insekte nepoznanica, a s obzirom na to da su sve naše biljke tropske, onda ih bolesti niti ne napadaju. Moja nit vodilja svih ovih godina je bila sloboda, a s ovakvom proizvodnjom sloboda vam je zajamčena - iskreno ističe naš sugovornik.
Starija od pčela, a preživjela je i dinosaure
Iako naizgled cijeli proces uzgoja egzotičnog voća na našim prostorima izgleda nestvarno dobro, u cijeloj poljoprivrednoj priči obitelji Šulog bilo je situacija u kojima bi, kaže Ivan, svatko normalan odustao od svega.
- Bilo je tu havarija s herbicidom iz susjednog polja, dugotrajnih kiša, nevremena, ali i ogroman kredit u doba recesije. No kad vidite ljude koji slikaju bez ruku i nogu, pitate se tko ste vi da odustanete i predate se. Treba imati vjere u sebe i bližnje te nastaviti dalje u društvu u kojem je danas teško ostati slobodan. Stalno se nameću neki novi trendovi, a ovaj posao ipak nam omogućuje potpunu slobodu - mišljenja je Šulog.
No među mnoštvom čudesnog voća i povrća za naše podneblje, Ivanov je favorit, priznaje, ipak indijanska banana. Priroda se, objašnjava nam naš sugovornik, pobrinula da biljka može živjeti više od 100 godina te da je otporna na tuču, mraz i sušu.
- Riječ je o klasičnom listopadnom drvetu koje daje voće u grozdovima, a plod izgleda kao mango s vrlo tankom koricom. To je nutritivno najjače voće na svijetu. Ne traži nikakvu zaštitu protiv bolesti niti protiv nametnika. Evolucijski je starija od pčela, preživjela je ledeno doba i dinosaure. Razvila je i supstancu 'asimicin', koja tjera insekte i životinje, a kod ljudi pomaže u zaustavljanju razvoja karcinoma - pojašnjava Šulog.
Jedinstven proizvod na tržištu
Plod indijanske banane najbolje je jesti svjež i kad je potpuno zreo, a tad je tropskog, slatkog i sočnog okusa poput kreme od banane, od čega dolazi i ime, kaže nam Ivan. Indijanska banana podrijetlom je iz Sjeverne Amerike, a jedini koji je u Europi danas uspješno proizvodi, na oko 20 hektara, upravo je naš sugovornik.
- Kako bi šira javnost saznala korisne informacije o jedinstvenom egzotičnom plodu iz Sjeverne Amerike, sredinom rujna u Donjoj Bistri održavamo Festival indijanske banane. Okupi se oko 1000 ljudi, a pripremamo mnogo delicija od banane - kaže nam Šulog, koji je kremasti med, jednu od delicija sačinjenih od indijanskih banana, prijavio na Zelenu medalju - projekt 24sata i Kaufland Hrvatska.
- Riječ je o kremastome medu koji se dobije miješanjem cvjetnog meda s pulpom indijanske banane. Radimo još i praline, ocat, pekmez, pivo od indijanske banane i liofilizirane banane - ponosno nam na kraju kaže poljoprivrednik Ivan Šulog.
Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.
Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.