Tanke tvrde kekse svi su posluživali sa sladoledom, a ja sam htjela ponuditi nešto drugačije, ispričala je 1936. američka kuharica Ruth Graves Wakefield. Keksima je dodala komadiće čokolade i nije ih izvaljala sasvim tanko. Tako su u Whitmanu u američkoj državi Massachusetts nastali hrskavi čokoladni keksi.
Dvije godine poslije recept je objavljen u “Wakefield’s cookbook”, kuharici izdanoj u New Yorku, a sveameričku slavu keksi su stekli tijekom 2. svjetskog rata. Grupi vojnika iz Massachusettsa obitelji su ih poslale na pacifičko bojište. Dopali su se i vojnicima iz drugih dijelova SAD-a pa su molili svoje najbliže da ih i njima šalju.
Žiri 24sata kušao je šest hrskavih čokoladnih keksa. Četiri su proizvedena u Njemačkoj, a dva u bjelovarskoj Tvornici keksa i vafla Koestlin. Jedni se prodaju pod proizvođačevim imenom, a drugi su robna marka Ultra plus. Isti su im sastav i hranjiva vrijednost, a različite neto količine (200, odnosno 250 grama) i cijene. Koestlinova vrećica je manja i stoji 10,98 kuna, a Ultra plus 9,48 kuna. Naš žiri kao da je prepoznao da je riječ o istom proizvodu pa je i prosječna ocjena ista - 2,8. Ultra plus smo stavili prije jer je jeftiniji. Kod Koestlinovih keksa ocjenjivači su se najviše razišli. Dali su sve ocjene osim četvorke.