To je to što me zanima!

Načelnik Smokvice Kuzma Tomašić završio iza rešetaka: Odredili su mu istražni zatvor

Kako se doznaje na Županijskom sudu, Tomašiću je istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je Kriletiću zatvor određen po osnovi utjecaja na svjedoke
Vidi originalni članak

 Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je u utorak navečer jednomjesečni zatvor Kuzmi Tomašiću, načelniku općine Smokvica i Ivici Kriletiću vlasniku tvrtke Chrile, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja na isto kazneno djelo i štetu veću od pet milijuna kuna. Kako se doznaje na Županijskom sudu, Tomašiću je istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je Kriletiću zatvor određen po osnovi utjecaja na svjedoke.

USKOK je pokrenuo istragu protiv Tomašića i Kriletića koje sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, te poticanja na to kazneno djelo koje su počinili kako bi izvukli EU sredstava za projekt Muzeja zlata i srebra.

ZAMJENA ZA RUŽU TOMAŠIĆ Ilčiću upala sjekira u med: Ide na masnu plaću u Bruxelles, a dobio samo 1770 glasova birača

Kaznena djela su počinili u razdoblju od 2017. do 2024. godine, a vezana su uz financiranje izgradnje i opremanja muzeja, nisu poštovali rokove izvođenja radova niti fiksnu ugovorenu cijenu izvođenja radova, a nisu ni ispunili pretpostavke za otvaranje muzeja. Utvrđeno je da je na javnom natječaju za izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na muzeju kao najpovoljnija izabrana Kriletićeva tvrtka, pa je zaključen ugovor o izvođenju. Tomašić je potom u ime općine zaključio s Kriletićem više aneksa ugovora o izvođenju dodatnih građevinskih radova, uz produljenje roka izvođenja radova. Zaključivanje dodatnih ugovora učinjeno je protivno odredbama ranije zaključenog ugovora i u nakani da se Kriletićevoj tvrtki pribavi znatna imovinska korist odobravanjem već ugovorenih radova kao naknadnih i nepredviđenih te dodatnih radova po znatno višoj cijeni od ugovorenih, sumnja USKOK.

NOVA UHIĆENJA Akcija USKOK-a u Dalmaciji, priveli su dvoje osumnjičenih

Tomašić je bez kontrole projektantskog, stručnog i tehničkog nadzora potpisao zapisnik o primopredaji svih ugovorenih radova, a Kriletićeva tvrtka ih je izvršila da bi potom bio potpisan zapisnik o okončanom obračunu na temelju kojeg je općina uplatila Kriletićevoj tvrtki sveukupni iznos. Utvrđeno je i da je u postupku financiranja tog projekta općina sklopila ugovor o partnerstvu s Dubrovačko-neretvanskom županijom koja je općini dodijelila iznos od 111.100 eura za gradnju i opremanje muzeja uz uređenje glavnog mjesnog trga.

UHVAĆENI U TURSKOJ Uskok proširio istragu protiv narkoskupine Nenada Petraka

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) u postupku provjere prihvatljivosti troškova i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti utvrdila je nepravilnosti te nije odobrila bespovratna sredstava u navedenom iznosu. Općina je zato bila dužna izvršiti povrat najmanje 25 posto dostavljenih joj bespovratnih sredstava, a kako općina ta sredstva nije bila u mogućnosti vratiti to je napravila Dubrovačko-neretvanska županija. Takvim je postupanjem Kriletićevoj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu preplaćenih radova od najmanje 2.2 milijuna kuna, dok je Dubrovačko-neretvanska županija oštećena za najmanje 837.085 kuna. Oštećena je i općina Smokvica  i to za najmanje 2.2 milijuna kuna od preuzetog kredita za plaćanje ugovorenih radova.  

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • gliva 15.05.2024.

    Tko mu je kriv kad nije član HDZ! Nitko ne smije muljati i otuđivati bez kazne osim Vladajuće stranke!

  • 15.05.2024.

    Ma nije on to htio ali mu se pružila prilika. I ups, saznalo se.

  • Dmitar Kralj 15.05.2024.

    Kako se mogu uopće započeti građ. radovi bez stečene građevinske dozvole? Napuhavanje cijena radova je poznato iz Bandićevih vremena. Samo žičaru je napuhao deset puta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare