To je to što me zanima!

Obrana tražila da poruke Žalac i Pleslić ex Rimac ne budu dokaz. Vijeće ih odbilo i po treći put

U 13 sati na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je optužno vijeće za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac koju EPPO tereti u "aferi softver".
Vidi originalni članak

U slučaju Gabrijele Žalac, optužno vijeće je po treći put odbilo zahtjev obrane za izdvajanje dokaza, poruka iz telefona Josipe Pleslić ex Rimac, kao nezakonitih. Obrana se sad ponovno može žaliti na ovu odluku. Zadnji put je od odluke Županijskog suda do odluke o žalbi koju je donio VKS pa vratio predmet na Županijski sud, prošlo 11 mjeseci

- Mi ćemo se žaliti, smatramo da su dokazi nezakoniti s obzirom da smatramo da su inicijalni nalozi, od kojih je sve započelo, koji su bili podneseni u odnosu na treće osobe, nezakoniti i neosnovani pa svi daljni dokazi su plod otrovne voćke, kao i poruke iz telefona Pleslic ex Rimac. Znači dokazi koji su nađeni slučajno iz poruka Rimac ne mogu biti zakoniti. S obzirom na to da nam je inicijalna žalba uvažena, vjerujemo da će biti i ova pa cemo se žaliti na ovakvu odluku - rekla je Jadranka Sloković, odvjetnica Gabrijele Žalac.

POGLEDAJTE VIDEO: Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu, sutkinja Irena Kvaternik

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Podsjetimo, u 13 sati na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je optužno vijeće za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac koju EPPO tereti u "aferi softver". Na zadnjoj sjednici optužnog vijeća početkom lipnja donesena odluka o priklapanju spisa, a obrana Gabrijele Žalac, kao i obrane ostalih optuženih u "aferi softver" imali su mjesec dana da razgledaju spis kojem je pripojen i spis Josipe Rimac.

TREĆA SREĆA ZA EPPO? Sud će u srpnju odlučiti hoće li optužnica protiv Žalčeve u 'aferi Softver' postati zakonita

Riječ je o optužnici u kojoj su kao dokazni materijal priložene i poruke koje su između sebe izmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Pleslić ex Rimac u kojima se spominje i AP. Te poruke nađene su u mobitelu Josipe Rimac, kojeg u pravosudnim krugovima zovu Pandorina kutija. Sadržaj njezinog mobitela je transkribiran na skoro četiri milijuna stranica, djelomično je procurio u medije, a zadnji takav slučaj su poruke između Pleslić ex Rimac i ministra Olega Butkovića.

Zbog njenog mobitela, odnosno zbog poruka  koje su joj slali, a i ona njima, do sad je u sobu za ispitivanje ušlo čak pet bivših ministara Andreja Plenkovića. Obrana Gabrijele Žalac osporava zakonitost dokaza prikupljenih iz mobitela Josipe Rimac. Optužna vijeća u svim slučajevima su rekla da je riječ o zakonitim dokazima, međutim Visoki kazneni sud je nakon žalbe obrane vratio lopticu natrag u teren Županijskog suda s nalogom da bolje obrazlože zašto vjeruju da su dokazi zakoniti. To je bilo u ožujku. Par mjeseci nakon, taj isti Visoki kazneni sud je odlučio da su dokazi iz mobitela Josipe Rimac zakonit dokaz u drugom kraku afere Vjetroelektrane. Tu odluku je optužno vijeće odlučilo priložiti i u slučaju Software.

Afera software Sud će morati ponovno odlučiti jesu li poruke u kojima se spominje AP zakonit dokaz

 

Idi na 24sata

Komentari 57

  • cmamba22 20.08.2024.

    Tužno i žalosno u kojoj državi živimo.

  • HEROJ TITO6 08.07.2024.

    ma polako, još je puno vremena dok ne umru od starosti a onda ih proglasite krivima i svi sretni

  • p189 08.07.2024.

    Jesu ove na slobodi ili u zatvoru???

Komentiraj...
Vidi sve komentare