To je to što me zanima!

'Na dva načina država može pomoći radnicima Varteksa'

Na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji kako bi radnici dobili plaće, naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja
Vidi originalni članak

Osiguranje dijela plaća radnicima Varteksa preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina te eventualno skraćivanje radnog vremena mjere su kojima država može pomoći radnicima, rekao je u ponedjeljak ministar Habijan, a upitan o njegovu mjestu u Vladi dodao je da odlučuje premijer Plenković. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, izjavio je to u ponedjeljak u Varaždinu, odgovarajući na novinarsko pitanje o  aktualnoj situaciji u privatnoj tvrtki Varteksu, čiji radnici već tjedan dana štrajkaju zbog neisplate dijela plaće za veljaču te pune plaće za ožujak.

ŠTRAJKAJU OD 5. SVIBNJA Radnici Varteksa ne odustaju od štrajka: 'Plaće nisu isplaćene' ŠTRAJK RADNIKA VARTEKSA Radnici Varteksa štrajkaju već 5 dana: 'Za nas je ovo prava agonija, nikad nije bilo teže'

- Prošli tjedan našao sam se s predstavnicima sindikata gdje sam objasnio koje su mogućnosti s obzirom da je, ponavljam, riječ o privatnoj firmi, privatnom trgovačkom društvu. Naravno da kao Varaždinac, kao ministar gospodarstva i održivog razvoja želim komunikaciju s bilo kim tko se nađe u teškoćama - izjavio je ministar na Danu karijera Sveučilišta Sjever u Varaždin.

Na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji kako bi radnici dobili plaće. Naglasio je kako svi uključeni moraju biti svjesni zakonskih okvira i koliko država može pomoći radnicima privatne tvrtke. Habijan je ponovio da su na tom sastanku predstavljene mjere kojim država raspolaže, a koje su dogovorene s Europskom komisijom.

Riječ je o tome da možemo ići na mjeru putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i možemo ići na jednu mjeru koju smo ispregovarali s Europskom komisijom, a tiče se skraćivanje radnog vremena, dodao je ministar.

'OVO JE SRAMOTNO' Neven Bosilj poručio radnicima Varteksa: Varaždin stoji uz vas, a ne uz upravu ili vlasnike STOTINE PROSVJEDUJU 'DORH i Uskok, čekamo vas': Velika prosvjedna povorka radnika Varteksa u Varaždinu

Naglasio je kako je na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji da radnici do kraja tjedna dobe svoje plaće.

- Nadam se da će Uprava Varteksa to doista učiniti. Na taj način bile bi osigurane tri plaće za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga postoji mogućnost korištenja mjere skraćivanje radnog vremena, ako će biti potrebno. To je ono što je u segmentu Ministarstva rada odnosno Vlada može napraviti  -zaključio je ministar Habijan.

Habijan o ostanku u Vladi: Svaki resor važan, odlučuje premijer

Upitan da komentira kako je premijer Andrej Plenković potvrdio njegov ostanak u Vladi, ali u drugom resoru, Habijan je odgovorio da je svaki resor jednako bitan i važan.

Novinare je zanimalo i je li, prema neslužbenim informacijama, spreman preuzeti resor pravosuđa od dosadašnjeg ministra Ivana Malenice, na što je rekao kako ne želi komentirati imena i da svatko za sebe donosi odluku:

PROSVJEDNA POVORKA Danas je veliki prosvjed radnika Varteksa: 'Pozivamo sve naše sugrađane da nam se pridruže' RADNICI VARTEKSA BEZ PLAĆA Štrajkali su, uspjeli izboriti ostavku Uprave, a sada izlaze na ulicu prosvjedovati...

- Predsjednik Vlade je taj koji jedini može izvijestiti o tome tko su članovi nove Vlade. Prema tome sve ćemo vidjeti i znati ovaj tjedan - dodao je Habijan.

Na dodatno pitanje bi li mu više odgovaralo ministarstvo zaštite okoliša ili pravosuđe Habijan je naglasio kako  je spreman za sve izazove.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • yocko 13.05.2024.

    Zašto sada ne tražite od onih svih prijašnjih uprava novac što su pokrali,robu koju su proizveli su prodali gdje je novac?a ne da država daje svoj novac.

  • fui24h 13.05.2024.

    Jel glasao za lazanju?

Komentiraj...
Vidi sve komentare