To je to što me zanima!

Mlinarić: Glasat ćemo protiv, ovo nije ustupak, Penava: Ovo je zadnji ustupak kojeg radimo

U petak se u Saboru glasa o tome hoće li Milorad Pupovac biti šef Saborskog odbora ili ne. Penava je u četvrtak rekao da će glasati protiv ali ako bude Pupovac izabran, to je zadnji ustupak kojeg rade HDZ-u
Vidi originalni članak

Naš je stav od početka bio jasan. To ćemo vam danas pokazat u Saboru. Neće dobiti potporu Domovinskog pokreta. Domovinski pokret je izbacio SDSS s vlasti. Naši koalicijski partneri neka rade po svom. To nije prijedlog HDZ-a nego prijedlog nacionalnih manjina. Odbor koji je nebitan. Ovo je samo malo sitna trgovina. Sitna trgovina zbog povećanja plaće od 300 eura. Ključno je da SDSS ne participira u Vladi gdje se donose ključne odluke, rekao je na konferenciji za medije u Saboru Stipe Mlinarić Ćipe. 

GLASANJE U SABORU DP neće podržati Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava: 'Naši stavovi su već poznati'

Da će glasati protiv, rekli su još prošli tjedan kad je Penava izjavio da su napravili korak u nazad i da neće zamjeriti HDZ-u ako oni glasaju za Pupovca. U četvrtak je izjavio da je ovo zadnji ustupak kojeg rade za svog koalicijskog partnera. 

- Ne mogu se svaki put kad nije nešto po mom osjećati poraženo. Mi ćemo biti protiv, lijepo je da javnost vidi tko je za, svatko ima svoje razloge zašto, mi smo protiv, a one koji su za treba pitati zašto. Meni je u toj priči mnogo toga nejasno. Nije mi jasno zašto predsjednik Odbora za ljudska prava i manjine mora biti predstavnik manjina. Apsolutno stav Domovinskog pokreta je da ćemo biti protiv. Sramota nas je više zašto Hrvat ne može biti predsjednik recimo Odbora za ljudska prava. Što to znači? Da mi Hrvati ne razumijemo ljudska prava i da smo protiv njih? Ja bih iz tog kuta sagledao situaciju. Još ovaj put ćemo napraviti ustupak kada je po pitanju Pupovac i SDSS. Mi nismo ekstremi i mi uvažimo ono što je većini bitno, ali onda na dnevni red dolazi ovo o čemu smo pričali. Ovo je zadnji ustupak na ovim svjetonazorskim bitnim pitanjima - rekao je za dnevnik Nove TV.

ZA ŠEFA ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA Pupovac će biti izglasan u Saboru: Od protivljenja DP-a do nove podjele odbora za oporbu

Ćipe, nakon što su mu novinari pročitali Penavinu izjavu, pak kaže da ovo nije ustupak i da je za njih SDSS u oporbi te da ga je DP izbacio iz vlasti. 

- Riječ je o saborskim igricama koje nas ne zanimaju. Ključno je da SDSS ne participira u Vladi gdje se donose ključne odluke.Odbor nije izvršna vlast i ni o čemu ne odlučuje. Biti predsjednik Odbora ne znači ništa, osim 300 eura za malog trgovca Milorada Pupovca - rekao je i dodao da su saborski odbori samo kanal između prijedloga zakona i Sabora. 

Upitan da je ovo mijenjanje ploče naspram onoga što su govorili na početku, Ćipe kaže da nije. Ovo ne bi bilo problem da Saborski odbor za ljudska prava i prava manjina nije u kvoti vladajućih te da predsjednik tog odbora treba biti član vladajuće većine. Međutim, 24 godine Klub zastupnika manjina predlaže čovjeka za to mjesto, pa će HDZ, kao i većina oporbe, tu tradiciju i ispoštovati. 

Kad su se dogovarali predsjednici Odbora, glasanje o ovom Odboru je odgođeno. Krajem svibnja, DP je stajao čvrsto pri stajalištu da Pupovac ne može biti predsjednik tog Odbora. 

- Dok se to smatra odborom o kojem odlučuje većina, za nas je jasno da sukladno našim ranije iznesenim stavovima, to nije dobra tema - rekao je Ivan Penava.

ZELENO SVJETLO Saborski Odbor za imenovanja jednoglasno podržao Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava

Dan ranije, 23. svibnja, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta je za Novi list rekao: 

- Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i HDZ će morati ponuditi drugo rješenje - rekao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

U međuvremenu je došlo do kompromisa između HDZ-a i DP-a jer Klub zastupnika manjina ne odustaje od svog prijedloga da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora. U četvrtak je taj prijedlog jednoglasno prihvatio i Saborski odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a na glasovanje u Sabor će taj prijedlog doći oko 12 sati i 30 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ostavinko 22.06.2024.

    sirovine,samo je placa i privilegije bitno.

  • bonita finita1 22.06.2024.

    Ustupak? HAHAHAHA - ovi i dalje misle da su bitni :D Cestitke Plenkiju kako strucno njima tare pod, tako to radi inteligencija :D

  • HRFiume 21.06.2024.

    LICEMJERJE, dvoličnost ili hipokrizija = ljudska osobina kojom pojedine osobe ili skupine navode da se drže pojedinih vjerovanja, standarda, kvaliteta, vrlina, ponašanja, vrijednosti ili nekih drugih karakteristika, a ustvari ih sustavno krše.

Komentiraj...
Vidi sve komentare