Stjepan Ištvan je otvorio restoran i zaposlio još osmero Vukovaraca: 'Oni su čuvali ovaj grad kako bi ga mi danas mogli izgraditi u bolje mjesto'
Moje odrastanje nije baš bilo jednostavno. U Vinkovcima sam rođen 1996. godine, a u Vukovar smo došli kad sam imao tri godine. Slike razrušenoga grada su mi se zauvijek urezale u sjećanje. Pamtim visoko stablo ispred moje zgrade na kojemu je umjesto lišća bilo smeće. Staze bez asfalta, kuće bez zidova, igrališta bez djece. Tata je rodom iz Vinkovaca, a kad je počeo rat, kao dragovoljac je došao u Vukovar, priča Stjepan Ištvan (26), mladi vukovarski poduzetnik, koji je 2020. godine otvorio svoj restoran Great Gatsby u samom središtu grada. Pružio je posao još osam ljudi i dao im priliku da i oni ostanu u gradu.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
- Nikad nisam imao namjeru odustati od ovog grada. Nakon srednje škole, odlučio sam upisati Pravni fakultet u Osijeku. Ubrzo sam odlučio odraditi prvu sezonu na moru i tu sam se zaljubio u ugostiteljstvo. To je za mene jednostavno bio poziv. Nakon nekog vremena počeo sam razmišljati o otvaranju restorana. Nisam imao namjeru napraviti restoran odmah u startu, ali stvari su se brzo 'zakuhale'. Otvorenje restorana je bilo dan prije prve službene karantene zbog korone. Onda su nas svako malo zatvarali pa otvarali. Bilo nam je stvarno jako teško, čak sam pomišljao o odlasku jer sam sav svoj novac uložio u ovo, ali brzo sam shvatio da nema odustajanja - kazao je Stjepan koji je nekoć bio i uspješan boksač, ali se zbog ozljeda morao povući iz sporta.
POSEBAN PRILOG
Nepokoreni Vukovar: Donosimo priče heroja koji su branili grad
- Sad je Vukovar tako lijepi grad i iz njega ne želim otići. Gradu jedino fale ljudi i radna mjesta. Dio iseljenika se polako počeo vraćati. Trebaju nam mladi i sposobni ljudi kako bi izgradili bolje mjesto za život. Razmišljao sam i ja da odem. Zadnju kunu dao sam za ovaj restoran i onda su nas zatvorili zbog pandemije, ali sam odlučio ostati i boriti se - rekao je Stjepan, koji je u Vukovaru pohađao vrtić, osnovnu i srednju školu. Studiranje je započeo na pravnom fakultetu u Osijeku, ali ga je odvukla ljubav prema ugostiteljstvu.
Foto: Privatni arhiv/PIXSELL
- Sjećam se da smo još od vrtića bili podijeljeni u hrvatske i srpske grupe. Ovdje je to tako, s tim naučiš živjeti. Podjela se osjeti i danas, ali možda manje nego prije. Mislim da ovaj grad ima puno prostora za napredak. Samo da država ima malo više sluha, nama mladima bi ovdje bilo puno lakše ostati i boriti se - rekao je vlasnik restorana.