To je to što me zanima!

Mirko je dobio pet organa, a čovjek na Rebru pluća: 'Za 45 minuta smo presadili sve...'

Na KB-u Merkur pacijentu presadili želudac, gušteraču, tanko i debelo crijevo i jetru, a na KBC-u Zagreb pluća. ‘Za 45 minuta presadili smo sve,’ kaže dr. Jadrijević
Vidi originalni članak

Donor iz Osijeka donio je novi život pacijentu Mirku na KB-u Merkur kojem su liječnici prošli tjedan u četvrtak napravili multivisceralnu transplantaciju, prvu takvu u Hrvatskoj, presadivši mu istodobno pet organa: želudac, tanko i debelo crijevo, jetru i gušteraču. No isti donor spasio je još jedan život – pacijentu (50) kojem su na KBC-u Zagreb, također u četvrtak, presadili njegova pluća.

Muškarac na KBC-u Zagreb bio je 28. po redu koji je dobio nova pluća otkad je prije tri godine krenuo ovaj transplantacijski program u Hrvatskoj, a na listi za presađivanje našao se zbog teške plućne bolesti koja se zove talkoza. Bio je ovisan o kisiku i u kućnim uvjetima te bi s vremenom, da se nije našao drugi organ, njegova pluća posve prestala raditi. No u četvrtak je stigla nova šansa za život i, kako doznajemo od pulmologa dr. Feđe Džubura, pacijent se sad, nakon transplantacije, koja je trajala oko sedam sati (oba plućna krila), osjeća odlično i već hoda.

Istodobno, u KB-u Merkur uspješno se oporavlja Mirko (50) kojem se, slobodno možemo reći, dogodio sudbinski moment. Ne samo zato što je bio u rukama vrhunskih stručnjaka s Merkura, ili zato što se se našao odgovarajući donor, nego i zato što je pacijent, baš kao i donor – iz Osijeka. A priča je krenula već u srijedu navečer kad je transplantacijski kirurg i šef multivisceralnog tima, doc. dr. Stipislav Jadrijević, dobio informaciju da je u KBC-u Osijek potencijalni donor. Prethodno je pacijent na Merkuru stavljen na listu za multivisceralnu transplantaciju za koju je, ističe doc. dr. Jadrijević, nužno da svi organi budu od istog donora. Razlog je hladna ishemija, odnosno period koliko organ nakon eksplantacije može čekati dok ga se ne transplantira u drugog pacijenta i dok ponovno ne dobije krvotok.

- Pacijent je zbog svoje bolesti, trombofilije, jako patio. Imao je trombozu u glavnoj veni tankog crijeva i slezene koja se sporo razvijala, ali je praktički svaka dva dana krvario iz želuca i jednjaka. Naši gastroenterolozi su mu stalno zaustavljali ta krvarenja, no multivisceralna transplantacija bila je jedino rješenje. Od Eurotransplanta smo dobili odobrenje i stavili ga na listu - priča nam doc. dr. Jadrijević.

Tako je nakon potvrde da organi idu za KB Merkur kirurg iz ove bolnice, doc. dr. Danko Mikulić, već u sedam ujutro krenuo s eksplantacijom u KBC-u Osijek. Istodobno, na KB-u Merkur je doc. dr. Jadrijević sa svojim timom pripremao pacijenta za vađenje bolesnih organa. Hladna ishemija počela se računati oko 11 sati u četvrtak, jer to je vrijeme kad je doc. dr. Mikulić nakon eksplantacije propirao organe. Sat vremena kasnije, u podne, pacijent je na KB-u Merkur prebačen u salu, doc. dr. Jadrijević je s početnim dijelovima zahvata počeo oko 14 sati, a doc. dr. Mikulić s organima je došao oko 14.45.

STRADAO U PROMETNOJ Pomozimo Karlu (23): Da bi mogao micati ruke i noge mora hitno na operaciju na Tajland

Nakon toga doc. dr. Jadrijeviću trebalo je oko 45 minuta da presadi nove organe, s obzirom na to da su oni svi zajedno u jednom bloku, zašije tri glavne krvne žile i pusti krvotok u presađene organe. Ukratko, od trenutka početka hladne ishemije do puštanja krvotoka u transplantirane organe prošlo je samo pet sati i 45 minuta, što je divljenja vrijedan pothvat i medicina na svjetskoj razini.

- Prva tri mjeseca oporavka su najvažnija. Sad najviše pažnje obraćamo na imunologiju, osobito na moguće imunološke reakcije i komplikacije odbacivanja tankog crijeva, koje je najkritičnije – kaže nam doc. dr. Jadrijević, koji s ostalim liječnicima bdije nad pacijentom.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Selo_malo 28.05.2024.

    I koliko dugo im to bude trajalo?

  • oči_lijepe_ 28.05.2024.

    pa napišite i tko je pokojni donor ... da ga bog nije uzeo sebi, ne bi vi ništa napravili

  • akordm 28.05.2024.

    Zanimljivo, ali bez ijedne riječi o donoru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare