To je to što me zanima!

Ministarstvo zdravstva poziva građane Paga i Raba na pregled madeža: Pridružit će se i Beroš

Rak kože, posebno melanom, jedan je od agresivnijih i na liječenje otpornih zloćudnih tumora kod ljudi
Vidi originalni članak

U nadležnim domovima zdravlja na otocima Pagu i Rabu od 27. do 29. lipnja provodit će se javnozdravstvena akcija pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva. Ovogodišnja akcija obuhvatit će besplatne preglede na više lokacija domova zdravlja, a u slučaju sumnje na malignu promjenu na koži, timovi Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice organizirat će promptno uklanjanje suspektnih madeža u ambulanti Doma zdravlja „dr. Ivan Pehovac Novalja“. 

STRAŠNO 'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Ministar zdravstva Vili Beroš napominje kako dosadašnji rezultati odaziva na preglede madeža i ranog otkrivanja melanoma pokazuju čak 30 posto otkrivenih malignih promjena na koži što je, smatra, dovoljan razlog za nadvladati eventualni strah, izdvojiti malo vremena i obaviti besplatni preventivni pregled madeža u nadležnim domovima zdravlja na otocima Pagu i Rabu. Ministar Beroš i sam će se pridružiti javnozdravstvenoj akciji  u petak, 28. lipnja u Novalji.

Rak kože, posebno melanom, jedan je od agresivnijih i na liječenje otpornih zloćudnih tumora kod ljudi. Ako se bolest otkrije u ranom stadiju, stopa petogodišnjeg preživljenja izrazito je visoka, dok u kasnijim stadijima petogodišnje preživljenje je u znatnom padu.

ODLIČNA AKCIJA Rano otkrivanje raka kože spašava živote: Besplatni pregledi madeža u niz gradova ZABRINUO OBOŽAVATELJE Pjevaču uklonili rak kože, on se oglasio: 'Pregledajte madeže!'

Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice pozvala je sve građane otoka Paga i Raba, a posebice one koji imaju rizične faktore poput svijetle puti i one koji su često izloženi suncu, da se odazovu na besplatni preventivni pregled.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare