To je to što me zanima!

Ministarstvo poljoprivrede objavilo javni poziv za odabir područja za komasaciju

Cilj provedbe komasacije poljoprivrednog zemljišta je omogućiti ekonomičnije iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta uz povoljnije uvjete za povećanje poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj
Vidi originalni članak

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak javni poziv za odabir određenog područja za provođenje komasacije u skladu s Programom komasacije poljoprivrednog zemljišta do 2026. godine, u približnom iznosu od 300 milijuna kuna.

Kako se ističe u priopćenju, na taj poziv jedinice lokalne samouprave i Grada Zagreba prijavljuju određeno područje/poljoprivredno zemljište za komasaciju prema odredbama Zakona iz dostupnih financijskih sredstava u skladu s tim programom.

Cilj provedbe komasacije poljoprivrednog zemljišta je omogućiti ekonomičnije iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta uz povoljnije uvjete za povećanje poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj, i to osnivanjem većih i pravilnijih katastarskih čestica, izgradnjom poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenjem i drugih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi, uz očuvanje obilježja krajobraza, ističu iz Ministarstva.

PODACI EUROSTATA Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i u 2021. najjeftinije u EU, veliki skok u Rumunjskoj...

Dodaju da se time ostvaruje veća dodana vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji i stavlja se u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište, pri čemu se ostvaruje značajan utjecaj na razvoj i unaprjeđenje ruralnih prostora.

Javnim pozivom planira se prema Programu provesti komasacija do 2026. u približnom iznosu od 300 milijuna kuna, pri čemu je 250 milijuna kuna osigurano iz Mehanizma za oporavak i otpornost i 50 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava, a uključivat će najmanje 18.000 ha poljoprivrednog zemljišta.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ursuss 27.12.2022.

    jel netko pita "male"... opet na pomolu pljačka malih i sitnih...Baš se iz iskustva pitam zašto sumnjam u poštenost komasacije...

Komentiraj...
Vidi sve komentare