To je to što me zanima!

Ministarstvo: Peti slučaj afričke svinjske kuge u Retkovcima

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u srijedu potvrđen peti slučaj afričke svinjske kuge (ASK) u naselju Retkovci, u objektu s 82 svinje, gdje je u tijeku provedba mjera usmrćivanja svinja i preliminarne dezinfekcije
Vidi originalni članak

"Objekt je već bio pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata zbog prvog slučaja bolesti u naselju Retkovci. U tijeku je provedba mjera usmrćivanja svinja i preliminarne dezinfekcije", navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Iz Ministarstva posebno ističu da se u slučaju bilo kakve promjene u ponašanju ili izgledu svinja to obvezno treba prijaviti veterinarima bez odgode.

Osim toga, iznimno je važno pridržavanje biosigurnosnih mjera, što čini skup praktičnih mjera i postupaka koji se poduzimaju s ciljem sprečavanja unosa i širenja zaraznih bolesti, kako unutar objekta, tako i između objekata ili drugih potencijalnih izvora. Stoga je osiguravanje dobre biosigurnosti prva linija obrane protiv zaraznih bolesti životinja, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

PROVEDENE MJERE Ministarstvo: Treći slučaj svinjske kuge u Retkovcima

Podsjećaju kako su osnovne mjere biosigurnosti za sve objekte u kojima se drže životinje propisane člankom 13. Naredbe o provedbi i financiranju mjera sprječavanja, kontrole i nadziranja bolesti životinja na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 1/23), a člankom 14. Naredbe su propisane posebne mjere biosigurnosti za objekte na kojima se drže svinje i ovise o broju svinja na objektu.

Zbog izbijanja afričke svinjske kuge, na svim objektima na kojima se drže svinje na cijelom području Republike Hrvatske obvezno se provode i dodatne mjere biosigurnosti koje su propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (Narodne novine, broj 88/24).

UGODNO SE SMJESTILE Prasići na madracu: 'Danima lutaju turističkim naseljem kod Poreča. Redari ne reagiraju...'

Bez obzira na minimalne mjere biosigurnosti koje se moraju provoditi kontinuirano na objektima na kojima se drže svinje u skladu s navedenim, s obzirom na izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske, apeliramo na subjekte da ulože maksimalan trud i čuvaju svoje uzgoje. Ovlašteni veterinari i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata su na terenu i provode mjere kontrole i iskorjenjivanja bolesti, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Inače, prvi je slučaj afričke svinjske kuge (ASK) potvrđen 12. srpnja u domaćih svinja u objektu u općini Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u naselju Retkovci prvi je slučaj potvrđen krajem srpnja i do danas je u tom naselju potvrđeno ukupno pet slučajeva ASK. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Pokupac 15.08.2024.

    Počnite već jednom klati ,ogromne količine mesa naručeno u EU i južnoj Americi , moraju samo još korigirati starost mesa .

  • vilim1234 14.08.2024.

    Radman se samo smije i trlja rucice

Komentiraj...
Vidi sve komentare