Najbolji pršuti svijeta mogli su se kušati proteklog vikenda na 14. Internacionalnom sajmu pršuta u istarskom Tinjanu, a ovu nadaleko poznatu manifestaciju kroz tri je dana pohodilo 20 tisuća posjetitelja.
Tijekom trajanja sajma trideset izlagača iz Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske i Crne Gore te raznih dijelova Hrvatske narezalo je oduševljenim ljubiteljima kraljevske delicije nekoliko tona pršuta.
ISAP je tako još jednom dokazao da je kroz godine izrastao u jedno od najznačajnijih događanja u Istri van ljetne sezone.
Posebnost ove manifestacije je u tomu što ljudi na jednom mjestu imaju priliku kušati pršute iz različitih podneblja koji su svi odreda vrhunski, a razlikuju se po svojim specifičnostima s obzirom na gegrafsko porijeklo i način proizvodnje.
Jer svaka država, pa čak i pršutarska regija, proizvod stvara na svoj, jedinstven način.
Primjerice, istarski pršut jedini se u svijetu suši bez kože, potkožnog tkiva i dimljenja, s ostavljenom zdjeličnom kosti, što mu daje asimetričan oblik. Dimljenje se ne prakticira niti na Krku, ili u slovenskom Krasu, ali tamošnji pršuti suše se s kožom i bez zdjelične kosti, što ih čini pravilno zaobljenima.
Svatko radi na svoj način
U Dalmaciji i Hercegovini pršuti također imaju kožu, ali se intenzivno dime, dok Talijani, recimo, od začina stavljaju samo sol. Španjolci i Portugalci imaju svoja pravila – pršutima skidaju kožu, ali ostavljaju debeli sloj masnog tkiva.
Pa su tako brojni posjetitelji uz vrhunska vina istarskog podneblja otkrivali čari svakog pojedinačnog pršuta, a oni koji su cijeli doživljaj željeli podići na još višu razinu, mogli su prisustvovati vođenim degustacijama te naučiti kako se pršut sljubljuje uz najbolja vina.
Ovogodišnji ISAP je, među ostalima, otvorio i predsjednik Zoran Milanović koji je romantično prizvao u sjećanje detalj iz svoga djetinjstva kad je miris pršuta iz konobe njegova djeda bio jedna od prvih osjetilnih senzacija koje je zapamtio.
- Danas je pršut vrhunski proizvod koji služi za primjer kako raditi proizvod s dodanom vrijednosti, a tradicijsko znanje izrade pršuta danas se pretvara u unosan posao - rekao je predsjednik Milanović na svečanom otvorenju ISAP-a u Tinjanu i čestitao osvajačima odličja za kvalitetu njihovih pršuta.
Šampion sajma postao je istarski pršut Pisinium koji je osvojio najviše bodova na stručnom ocjenjivanju, a ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta. Na ocjenjivanju stručnog žirija našlo se 29 pršuta iz cijele Hrvatske, te iz Italije, Španjolske i Crne Gore. Prema osvojenim bodovima dodijeljeno je sedam zlatnih medalja, 11 srebrnih i 8 brončanih.
Za šampionski naslov u pojedinoj kategoriji bilo je potrebno da se u toj kategoriji natječu najmanje tri pršuta te da kandidat za šampion osvoji zlatnu medalju, pa je tako osim istarskog ovaj put proglašen još samo jedan šampion: pršut tvrtke Mrki (Pakovo Selo kraj Drniša) i to u kategoriji dimljenog pršuta.
Uz gastronomski dio, ISAP je ove godine imao i vrlo bogat popratni program, edukacijski, sportsko-rekreativni, kulturni i glazbeni.