To je to što me zanima!

Meteorološka agencija UN-a zabrinuta: 'Razina vode u rijekama svijeta opada...'

U rijekama širom svijeta tijekom 2023. bilo je manje vode nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 30 godina, stoji u izvještaju meteorološke agencije Ujedinjenih naroda
Vidi originalni članak

U dokumentu koji je u nedjelju objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO), stoji da su globalne razine vode u posljednjih pet godina znatno ispod dugoročnog prosjeka. Pad razine vode prouzročile su klimatske promjene, a dodatno ih je pogoršao vremenski fenomen El Niño, koji se prirodno javlja svakih nekoliko godina i utječe na oborine diljem svijeta.

Prošla je godina bila najtoplija u povijesti, a ledenjaci su izgubili više leda nego u posljednjih 50 godina, stoji u izvješću WMO-a.

No nisu sve rijeke jednako pogođene. Po podacima WMO-a, vodostaji su bili ispod dugogodišnjeg prosjeka u slivu Mississippija u Sjedinjenim Državama, u bazenu Amazone u Južnoj Americi i u slivovima rijeka Ganges, Brahmaputre i Mekong u Aziji, kao i ostalim rijekama u istočnoj Africi, sjevernom dijelu Novog Zelanda, na Filipinima i u sjevernoj Europi. 

SITUACIJA SE SMIRUJE Povlače se vodostaji rijeka: Za Kupu i Koranu redovne mjere obrane, kreće sanacija terena

"Voda je poput kanarinca u rudniku ugljena klimatskih promjena", rekla je glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo, referirajući se na staru tradiciju kada su ljudi vodili kanarince sa sobom u rudnik jer ptice izgube svijest prije ljudi. To im je služilo kao rano upozorenje na potencijalno smrtonosni ishod razine ugljičnog monoksida u rudniku.

"Konstantno nam stižu signali opasnosti u obliku sve ekstremnijih padalina, poplava i suša koje nanose velike žrtve životima, ekosustavima i ekonomijama... a ipak ne poduzimamo potrebne mjere", rekla je.

Po podacima UN-a, čak 3,6 milijardi ljudi, što je više od 40 posto svjetske populacije, nema dovoljno vode barem jedan mjesec u godini.

PRIRODNA KATASTROFA VIDEO Kiseljak nakon poplava: 'Rijeka se povukla, ali ostalo je mulja. Mi smo još dobro prošli'

Izračuni po modelima upućuju na to da će i ta brojka vjerojatno porasti na 5 milijardi do 2050. godine.

Izvješće WMO-a, među ostalim dokumentira razinu vode u jezerima i rijekama, vlažnost tla i visinu ledenjaka i snijega.

No brojne zemlje nisu uspjele pridonijeti podacima studije, jer im nedostaje jedan parametar koji uključuje podatke za samo 30 zemalja.

U takvim slučajevima, WMO koristi izračune po modelima da bi se popunile praznine, ali poziva na hitno prikupljanje više podataka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare