To je to što me zanima!

Mesić: Uštedjeti možemo na braniteljskim pogrebima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Predsjednik je zaključio kako je braniteljskih pogreba previše, čak pet dnevno. To godišnje angažira 13 tisuća vojnika, što je, kaže, previše
Vidi originalni članak

Predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za Hrvatski Radio osvrnuo se na krizu koja trese Hrvatsku i ostatak svijeta. Predsjednik vidi izlaz i u ukidanju počasti na braniteljskim pogrebima napominjući kako ih je previše.
- Pet pogreba je dnevno. Na pet pogreba dnevno vojska mora slati vod vojnika sa svim počastima, sa pucanjima, sa dnevnicama, sa vijencima. To je godišnje angažiralo 13 tisuća vojnika. Tu se može naći jedna ušteda - da ispratimo branitelja sa vijencem - kazao  je predsjednik. Njegov prijedlog šokirao je braniteljske udruge koje takav istup smatraju krajnje neprimjerenim.
- Neka nam onda zabrani umirati ili neka se potrudi da imamo bolju zdravstvenu zaštitu pa da dulje živimo. Tako će im troškovi za pogrebe biti manji. Strašno je kad onaj koji je na čelu zemlje koju smo mi stvorili kaže da su preskupa tri metka na našem pogrebu - rekao je Zvonko Milas, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja-dobrovoljaca Domovinskog rata.  U Mesićevu uredu nisu imali komentara na reakciju braniteljskih udruga. Iz Ministarstva branitelja su samo rekli kako se na pogrebe branitelja u godini izdvaja sedam-osam milijuna kuna, što je propisano zakonom. Ne traže svi branitelji da budu pokopani uz počasti.


ŠTEDE NA BOLNICAMA, ŠKOLAMA, BRANITELJIMA....

A tih sedam-osam milijuna kuna moglo bi se uštedjeti na drugim proračunskim korisnicima, primjerice u budžetima predsjednika Mesića, Vlade i Sabora. Vlada je sindikatima dala prijedlog proračuna za 2009. godinu u kojem se štedi na izdavanjima za škole, bolnice, branitelje, invalide, udžbenike, ali se ne zadire u povlastice državnih dužnosnika. Vlada očekuje da se u prvoj polovici iduće godine javni službenici odreknu povišice od šest posto. Kad bi sebi smanjili plaću za taj iznos, dužnosnici bi jasno pokazali javnosti da su i sami u stanju štedjeti novac poreznih obveznika. Kad bi se srezali troškovi saborskog parkinga i službenih putovanja, kada bi se zastupnici, ministri, državni tajnici, premijer i predsjednik odrekli šest posto svoje plaće, kad bi ručak u saborskom restoranu plaćali realnih 40 umjesto povlaštenih 20 kuna, tada bi se bez problema našlo  sedam-osam milijuna kuna koji odu na troškove braniteljskih pogreba. Međutim, o takvim uštedama predsjednik Mesić, sa svojih 20.541 kunom plaće, nije govorio...

RATNI INVALIDI ZGROŽENI JER NE ZNAJU DA LI SE MESIĆ ŠALI...

Idi na 24sata

Komentari 101

  • paic-rijeka 27.11.2008.

    pa kako ga nije to sram rec da nije branitelja nebi on sad bio prjedsjednik nego obicni cigan sta jesi

  • miky_032 26.11.2008.

    .....sramota za hrvatsku.....

  • pugy zg 25.11.2008.

    Ukojoj mi maloj državi živimo,a opet najveća cirkus država u svijetu,a ko za vraga i opet s najvećim klaunovima.Trebali bi to iskoristit pa ih izvozit da zabavljaju ostatak svijeta,a onda možda konačno i mi zaradimo nekaj na izvozu i izvućemo se iz krize pa da velimo da su konačno nekaj napravili!

Komentiraj...
Vidi sve komentare