Ivan Rogović (34) jedini je degustator kave u Istri i među prvima u Hrvatskoj. Degustiranje mu je hobi, a specijalizirao se za espresso, i to u Italiji na Institutu za kavu u Genovi. Ivan kaže da pije 15 kava na dan i da mu to ne smeta. Od 1996. do 2001. godine imao je svoj kafić u Pazinu gdje je radio kave za poznate političare i hrvatske predsjednike.
- Ivan Jakovčić pije kratku kavu, a Slavko Linić macchiato. Pokojni predsjednik Tuđman je volio kratku kavu čija je šalica prethodno morala biti oprana u mineralnoj vodi. Predsjednik Mesić voli espresso - priča Ivan, koji se degustacijom kava bavi već 10 godina. Dobar espresso ovisi o mješavini kave, kaže Ivan, aparatu za kavu, mlincu koji se redovito treba servisirati, kao i o osobi koja sprema kavu te o temperaturi šalice.
- Postoji životinja koja jede zrele plodove kave, a u izmetu joj ostaju zrnca. Od toga se radi kava. Šalica stoji između 200 i 400 kuna, a ima je za kupiti u jednom baru u Zagrebu - priča Ivan i dodaje kako ima 60-ak vrsta kave, a svaka ima 10 podvrsta.
SVAKI DAN PROBA I DO 30 RAZNIH VRSTA ČOKOLADE
Inženjer prehrambene tehnologije Marko Dujmović je Krašev kušač čokolade. Na dan pojede od 200 do 300 g i do 30 različitih vrsta, a samo jedna izađe na tržište.
ZARAĐUJE 7000 KUNA KUŠAJUĆI DUHAN U TVORNICI
Alen Obrovac (40) u Tvornici duhana Rovinj u Kanfanaru kruh zarađuje pušeći duhan. Kaže da nije ovisnik o cigareti i zapali tek iz gušta poslije jela. Zarađuje oko 7000 kuna.