To je to što me zanima!

'Mene nakon ovoliko godina u Vladi malo što ljuti'. Plenković priznao da su ga pogazile afere

Novinari su tražili premijerov komentar na Banožićev kredit APN-a, a Plenković odgovorio da njega "nakon ovoliko godina u Vladi malo što ljuti". Ali to je ipak samo njegova Vlada, njegovi ministri, njegova stranka.
Vidi originalni članak

"Mene nakon ovoliko godina u Vladi malo što ljuti", ispalio je prekjučer premijer Andrej Plenković, odbijajući komentirati prijavu ministra obrane Marija Banožića za subvencionirani kredit za gradnju kuće. 

Znači li to da bi ga trebao ljutiti Mario Banožić?

"On sam je ozbiljan čovjek, neka sam objašnjava sve", odgovorio je premijer novinarima. Jer njega "malo što više ljuti".

Ova Plenkovićeva izjava može se shvatiti na dva načina.

Prvo, premijer shvaća da je Banožić napravio glupost kad se prijavio u APN za državnu pomoć u izgradnji obiteljske kuće, ali to ne želi javno reći. Više nema snage tumačiti tuđe gluposti i ljutiti se na članove svoje Vlade, što je očito posao 24/7. Punih šest godina u komadu.

"Tata, zašto nisi uzeo APN?"

Dok ministar financija Marko Primorac skandalozno objašnjava kako je Banožić naprosto morao uzeti pomoć od APN-a, jer bi ga jednog dana dijete pitalo "Tata, zašto nisi uzeo APN, a mogao si?", Plenković više ne želi prljati ruke tuđim prljavštinama.

I drugo, Plenković je dosegnuo stupanj rezignacije, oguglao je na sve ministarske afere, umoran je, zasićen i ojađen. Nemoćno okreće očima na svako pitanje o ministrima. Sliježe ramenima. Nema snage više se nositi s tolikim teretom u Vladi. Naprosto je prestar za ta s*anja".

Zvuči kao čovjek koji jedva čeka pokupiti kofere.

Dosadilo, brate

I doista, nakon šest godina dosadilo mu je više objašnjavati afere s nekretninama, zemljištima, stanovima, vikendicama, roštiljima od sto kvadrata, mercedesima u dvorištima, tjelesnim čuvarima koji tjeraju novinare od neprijavljenih vila, o preuređenim stanovima, a o ozbiljnijim aferama da se i ne govori.

"Mene nakon ovoliko godina u Vladi malo što ljuti", kaže Plenković.

Potrošio je kapacitet za ljutnju. Previše je razloga za ljutnju.

Opet Banožić, opet nekretnine, opet država, opet pitanja novinara, opet politički pritisak na premijera.

Umoran sam, prijatelju, umoran

I nije Plenković jedini. Javnost je također već umorna od tolikih afera HDZ-ovaca. Zasićenje je dosegnulo vrhunac. Evo, sad i s klincem HDZ-ovcem koji je krivotvorio testove za Covid. Svi putevi vode prema HDZ-ovim aferama.

Koliko god Plenković sve izraženije kontrolirao medije, usmjeravao javnu raspravu, zataškavao afere, skretao kritike prema oporbi, medijima i šefu države, toliko ga HDZ-ovci na dnevnoj bazi zatrpavaju svojim skandalima koje više ne stigne zakopati.

Kao u igri "Whack-a-Mole": mahnito udara po aferama koje iskaču iz desetina HDZ-ovih rupa i nikako ne uspijeva sve pokriti i sve zakopati.

I tako, saznali smo da je Plenković potrošio sposobnost za ljutnju. I to dovoljno govori o njegovoj Vladi.

To govori o Plenkoviću

No to najviše govori o Plenkoviću. Koji je znao braniti ministre od afera, samo da bi ti ministri na koncu završili u zatvoru ili na optužnicama. Koji je sad prestao braniti ministre, prestao je zamarati se njihovim aferama i pušta ih da se sami brane. Ili da ih brane njihovi kolege, poput Primorca.

Ali govori o Plenkoviću koji je ministre stavljao u Vladu, u šest godina ustanovio kriterije, kontrolirao regrutiranje, smjenjivao i opet postavljao, a sada je umoran i od smjenjivanja i od komentiranja.

Stoga će premijer i njegova Vlada glavinjati do izbora, umorni od svega, potrošeni, izraubani, neki, doduše, osvježeni državnim subvencijama i novim kvadratima, ali u cjelini isisani od svih emocija. Naročito ljutnje zbog gluposti, grešaka i afera.

Što je prava šteta, jer do izbora će nam HDZ-ovci servirati još pregršt razloga za ljutnju. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • med_1 29.04.2023.

    I njemu je odzvonilo.

  • crazy mind 29.04.2023.

    ma zamisli ti to....

Komentiraj...
Vidi sve komentare