Vinar Robert Naprta, gastro stručnjak Rene Bakalović i šef kuhinje hotela Westin Tomislav Hruban danima su radili kako bi spojili zagrebačku gradsku i zagorsku seljačku tradiciju i stvorili jedinstveno obilježavanje dana Svetog Martina u restoranu Kaptol. Rezultat toga je subotnja večera u pet sljedova koja će tradicionalne namirnice prikazati u sasvim novom duhu.
- Mi smo željeli tradiciju Martinja prikazati malo drukčije i ujedno podići ljestvicu. I mi imamo puricu, mlince, svinjsku koljenicu i ciklu kojima smo dali moderan duh - kazao je Naprta. Za razliku od ostalih proslava, oni su za svoju u odlučili poštedjeti mlada vina. Dali su im šansu da odstoje, a gostima će poslužiti vrhunska vina.
- Piti mlado vino na Martinje je svakako jedan od običaja, no ono još nije gotovo i tek se treba dokazati. Zato smo se odlučili za ozbiljna vina vinarije Solum i to je naša mala diverzija za Martinje - pojasnio je Naprta.
U prvom slijedu gosti će tako dobiti dimljenu pastrvu na salati od komorača uz koju će poslužiti Solum brut nature Blanc de blancs NV LD. U drugom slijedu na tanjurima će im doći glazirani pureći zabatak punjen špinatom i mlincima. Uz njih će biti složenac od krumpira i povrća, umak od pečenja sa suhim vrganjima te Solum chardonnay sur lie iz 2015. Treća na redu je sporo pečena svinjska koljenica s garniturom od pastrnjaka, žute mrkve i cikle. Uz to će najbolje ići Solum cabernet sauvignon iz 2014. Za slatkoljupce se sprema punjena mirisna dunja s orahom i medom od kadulje te glazirani kesten na bijeloj čokoladi s narom uz Solum rose.
Za kraj će kuhari pripremiti zapečene dukate aromatizirane palente s camembertom i roquefortom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Uz njih ide vino Solum orange 2014.
- Ova bi se večera u budućnosti mogla opisivati kao početak zanimljivog kulinarskog preporoda. Želimo vratiti sjaj zagrebačke kuhinje, dokazati kako ona nije izgubljena u gradskim kronikama. Uvjereni smo kako može zasjati novim sjajem, upravo u Westinu na Martinje - napisao je Bakalović u pozivu.
Cijena za to besprijekornu večer je 490 kuna po osobi, a zbog visoke potražnje svi koji žele doći moraju rezervirati termin u hotelu Westin.