To je to što me zanima!

Markić: Imamo 250.000 više birača nego punoljetnih osoba

Medije pozivamo da se ne umore ponavljati ovu činjenicu koja predstavlja presedan u EU, kao i u razvijenim zemljama, da imamo dvije liste birača, rekla je Markić
Vidi originalni članak

Udruga “U ime obitelji” izvijestila o tijeku promatranja predsjedničkih izbora.

Dominik Knezović, koordinator promatrača, rekao je da je Udruga “U ime obitelji” u prvom krugu predsjedničkih izbora imala najviše promatrača od svih nevladinih udruga, 682 promatrača-volontera na terenu koji su bili raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, a najviše u gradu Zagrebu.

- Tijekom pripreme i otvaranja biračkih mjesta neki promatrači imali su problema pri akreditaciji jer DIP nije poslao cjelovite podatke o svim biračkim odborima - rekao je, napomenuvši kako se slična stvar dogodila i na referendumskom izjašnjavanju o ustavnoj definiciji braka.

Istaknuo je kako je bilo primjera vrijeđanja promatrača udruge od nekih birača te da su promatrači nekih stranaka čiji su kandidati sudjelovali u izbornom procesu potpisivali bjanko zapisnike prije kraja izbornog procesa.

- Na biračkom mjestu broj 7, u ulici Račkoga 9 u Zagrebu članica biračkog mjesta bila je pod utjecajem alkohola na što ju je predsjednik biračkog odbora udaljio s tog biračkog mjesta. Naknadno je utvrđeno da je na tom biračkom mjestu bio 21 listić viška te će na tom mjestu biti ponovljeni izbori najvjerojatnije 4. siječnja - pojasnio je.

Natalija Kanački, članica Upravnoga odbora udruge U ime obitelji istaknula je kako je bila prisutna u DIP-u i u Saboru gdje se pratilo izvještavanje iz dijaspore. Napomenula je kako je novost što su se promatranja vršila na svim razinama i u DIP-u te većih nepravilnosti nije bilo.

- Ono što bih mogla uputiti kao mali prigovor DIP-u jest da na kraju dana, ono što bi se očekivalo u demokratski razvijenim zemljama, postoji određeni zapisnik i kategorizacija prigovora kako bismo mi - promatrači, ali i cijela hrvatska javnost mogli vidjeti koliko je ukupno bilo prigovora te na što su se oni odnosili te da možemo vidjeti postoji li kakva pojavnost određenih nepravilnosti - rekla je Kanački dodavši kako su primijetili, ali i imali dojave iz Zagreba te iz cijele Hrvatske građana koji su sami provjeravali i pratili popise birača te su javljali da su na popisima bili preminuli članovi njihovih obitelji ili preminuli sumještani.

- Popisi birača imaju viška birača i duhova birača o kojima se govori. Izuzetno je važno u ovom trenutku da prije drugog kruga predsjedničkih izbora imamo bolje definiranje samih popisa birača - zaključila je Kanački.

Markić: Ministar manipulira podacima

Željka Markić istaknula je kako smatra izuzetno bitnim ponoviti kako ulazimo u drugi krug predsjedničkih izbora s 250.000 više birača od broja punoljetnih osoba u situaciji u kojoj je jedan od kandidata i predsjednički kandidat SDP-a, stranke koja je na vlasti, a ministar koji manipulira podacima vezanim uz broj birača je ministar te iste stranke.

Napomenula je kako su zatražili od MUP-a i Ministarstva uprave da im dostave podatke s 1. siječnja o broju punoljetnih osoba  imaju boravište u Republici Hrvatskoj i od Ministarstva uprave da daju broj birača koji su u svim evidencijama u registru birača.

- Medije pozivamo da se ne umore ponavljati ovu činjenicu koja predstavlja presedan u Europskoj uniji, kao i u razvijenim zemljama, da imamo dvije liste birača te da ne znamo točno od kuda je moguće imati veći broj birača od broja punoljetnih osoba - rekla je Markić. 

Istaknula je kako je udruga dobila mnogo poziva svojih podupiratelja, vezano za debatu predsjedničkih kandidata koja je održana na HRT-u zadnji dan prije izborne šutnje.

- Smatramo da je nedopustivo da javna televizija, koju građani Hrvatske financiraju s preko 1,2 mlrd. kuna godišnje, napravi sučeljavanje s takvim niskim profesionalnim kriterijima u kojima se uloga i važnost predsjedničke funkcije svodi na poluzabavni show - istaknula je rekavši kako svi znamo standarde bez obzira kakvi su naši stavovi o predsjedničkim kandidatima te smatra da je svaka funkcija u RH koja predstavlja građane važna te je važno tko će nas predstavljati idućih pet godina u Hrvatskoj i inozemstvu.

Idi na 24sata

Komentari 202

  • 31.12.2014.

    zeljka je kučketina koja mrzi narod boga i obitelj nego samo trazi paznju i saborsku penzije

  • druze 30.12.2014.

    dok je njoj odgovaralo ni 800000 nije bilo previše.

  • Vuk 107 brigada Valpovo 29.12.2014.

    Pa to su vam pioniri maleni sa pravom glasa

Komentiraj...
Vidi sve komentare