To je to što me zanima!

Maltežanka Roberta Metsola ponovno izabrana za predsjednicu EU parlamenta

Roberta Metsola (EPP) I Irene Montero (Ljevica) bile su službene kandidatkinje za predsjednicu Europskog parlamenta. Metsola je dobila 562 glasa
Vidi originalni članak

EU zastupnici su utorak tajnim glasovanjem izabrali predsjednicu Europskog parlamenta, a povjerenje na mandat je još jednom dobila Roberta Metsola (EPP). 

- Za mene je Europa bila vrijedna borbe. Nikada nije bilo savršeno, ali gledali smo na Europski parlament, ovaj polukrug u Strasbourgu, kao na simbol standarda, mogućnosti, pomirenja. To je bilo naše jamstvo vladavine prava, jednakosti, demokracije, slobode, prosperiteta. To nam je svima dalo priliku sanjati o budućnosti u kojoj naši potencijali nisu ograničeni. To je ono što je Europa značila milijunima nas. 

KOMENTIRA: BOJANA MRVOŠ Plaće su nam dvostruko manje nego u EU, ni standard nije bolji

Izazovi koji dolaze pred nas zahtijevat će snažno vodstvo. Bilo da se radi o promicanju zakonodavstva koje ljudi trebaju od nas, pregovaranju s drugim institucijama, predstavljanju parlamenta u državama članicama ili istupanju u Kijevu i šire, moramo biti uspravni i spremni - kazala je tijekom svog govora.

Osam zastupnika Europskog parlamenta je ždrijebom izabrano za brojače glasova, a jedan od njih je i Stjepo Bartulica.

Metsola je dobila 562 glasa, od ukupno 699 glasova. Izabrana je u prvom krugu, a njezina protukandidatkinja Montero dobila je tek 61 glas.

Metsola je bivša odvjetnica, majka četvero djece, a u braku je finskim demokršćaninom čije je prezime uzela. Metsola je treća žena na čelu EP-a nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u EU.

Europski Parlament izabire predsjednika među svojim članovima, na mandat of dvije i pol godine koji se može obnoviti. Dok se ne izabere novi predsjednik, predsjednik u odlasku vodi sjednicu, odnosno u njegovoj odsutnosti dužnost preuzima jedan od potpredsjednika u odlasku. U slučaju njihove odsutnosti, dužnost predsjedanja preuzima član Parlamenta s najduljim stažem u instituciji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare