To je to što me zanima!

Maduro za njega izdao uhidbeni nalog: Čelnik venezuelske oporbe u Španjolskoj traži azil

Oporba u Venezueli tvrdi da su izbori 28. srpnja Gonzalesu donijeli uvjerljivu pobjedu te su objavili rezultate koji govore da je pobijedio. Maduro odbacuje optužbe o izbornoj prevari
Vidi originalni članak

Venezuelski predsjednički oporbeni kandidat Edmundo Gonzalez je tijekom noći odletio u Španjolsku i traži azil, rekli su u nedjelju dužnosnici, a Reuters podsjeća da je njegov odlazak je uslijedio u trenutku sve veće političke i diplomatske krize zbog spornih rezultata izbora u srpnju. Gonzalez (75), koji se u srpnju natjecao na predsjedničkim izborima protiv predsjednika Nicolasa Madura, otišao je nakon što je prije nekoliko dana "dobrovoljno potražio azil u španjolskom veleposlanstvu u Caracasu", objavila je potpredsjednica Delcy Rodriguez na Instagramu.

Zrakoplov s Gonzalesom, koji osporava Madurovo pobjedu, stao je na portugalskim Azorskim otocima i uskoro se očekuje u Španjolskoj, prenose tamošnji mediji.

Dramatičan odlazak Gonzalesa, kojeg SAD, EU i ostale sile u latinoameričkoj regiji smatraju pobjednikom izbora, uslijedio je tjedan dana nakon što je Madurova vlast za njega izdala uhidbeni nalog, optužujući ga za zavjeru i ostala kaznena djela.

"Danas je žalostan dan za demokraciju u Venezueli. U demokraciji, nijedan politički lider ne bi smio biti primoran tražiti azil u drugoj zemlji", rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell.

Rodriguez je na Instagramu objavila da su vlasti dale Gonzalesu siguran prolaz kako bi vratili "politički mir".

OPTUŽBE ZA UROTU Venezuela: Izdali nalog za uhićenje oporbenog čelnika

Španjolski ministar vanjskih poslova potvrdio je da je Gonzales otišao za Španjolsku. "Edmundo Gonzalez poletio je iz Caracasa u Španjolsku avionom španjolskih zračnih snaga", objavio je ministar Jose Manuel Albares na platformi X.

Oporba u Venezueli tvrdi da su izbori 28. srpnja Gonzalesu donijeli uvjerljivu pobjedu te su objavili rezultate koji govore da je pobijedio.

Maduro odbacuje optužbe o izbornoj prevari i tvrdi da je na djelu desničarska zavjera da se sabotira njegova vlada.

Prije napuštanja Venezuele, Gonzales je potražio utočište prvo u nizozemskoj te potom u španjolskoj ambasadi.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Caspar Veldkamp je rekao da je Gonzales dan nakon izbora hitno zatražio spas u njihovom veleposlanstvu.

ČESTO SE BUNIO Predsjednik Venezuele blokirao društvenu mrežu X na deset dana: Sukobio se s Muskom...

Španjolski dužnosnici, uključujući bivšeg premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, su tjedan dana pregovarali s venezuelskim vlastima, rekao je anonimni izvor.

Venezuelska snage sigurnosti okružile su argentinsko veleposlanstvo u Caracasu gdje se sklonilo šest oporbenih političara koji se protive Maduru.

"Svaki pokušaj invazije ili otmice tražitelja azila koji se nalaze u našoj službenoj rezidenciji oštro će osuditi međunarodna zajednica. Akcije poput ovih učvršćuju uvjerenje da se u Madurovoj Venezueli ne poštuju temeljna ljudska prava", priopćila je pak Argentina.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare