To je to što me zanima!

Luka dobio vrtić na pola sata. Pravobranitelj: 'Pravilnik vrtića o upisu je diskriminatoran!'

"Nek' se zna što se događa. Ne samo nama, Luki, ima puno Luka u Hrvatskoj koji nisu dobili svoje mjesto", kaže Jelena Vlahović iz Metkovića, čiji je sin Luka, dječak s autizmom, dobio vrtić na pola sata
Vidi originalni članak

Zovu novinari sa svih strana, u vrtiću kažu da su zbog toga pod stresom. Eto, sad znaju kako je nama stalno, kad naša djeca ne mogu dobiti mjesto u vrtiću na više od pola sata, kaže Jelena Vlahović iz Metkovića, čiji sin Luka (6) ima autizam. Podsjetimo, vrtić u Metkoviću sad je Luku prvi put primio, u predškolski program, tri puta tjedno po pola sata.

- Neka se zna što se događa. Ne samo nama, Luki, ima puno Luka u Hrvatskoj koji nisu dobili svoje mjesto - kaže mama Jelena.

Suzana Rešetar, predsjednica udruge Sjena, za pomoć djeci i odraslima s invaliditetom, otkriva kako se ovim slučajem bave već nekoliko mjeseci, majka im se za pomoć obratila još u kolovozu jer roditelji dvije godine nisu uspijevali dječaka upisati u vrtić. Sjena se tad obratila svima - pravobraniteljima, ministarstvima, vrtiću, Gradu Metkoviću, a dječak je napokon primljen u program predškolskog odgoja, no po pola sata triput tjedno.

MAJKA JE OGORČENA Luka (6), dječak s autizmom, u Metkoviću dobio prvi put vrtić. Kažu da mu je dosta pola sata?!

- Ovaj slučaj treba biti upozorenje svim ustanovama koje se slično ponašaju, posebno u malim sredinama, gdje se roditelji više boje progovarati i buniti se, kaže Rešetar. 

Vrtić je još u kolovozu pa opet u listopadu dobio dopis pravobranitelja za osobe s invaliditetom Darija Jurišića o ovom slučaju.

”Dostavili smo vam mišljenje o diskriminatornim odredbama Pravilnika o upisu djece u DV Metković i predložili žurnu izmjenu odredbi te uklanjanje moguće nastale diskriminacije upisa djece s teškoćama u razvoju koja je nastala s osnova primjene pravilnika”, stoji u dopisu od 10. listopada. U Lukinu slučaju mole da ured pravobranitelja žurno izvijeste o uključivanju u zakonski obavezan program predškole, koji ima propisan obavezni broj sati koje dijete mora pohađati.

”Svako uskraćivanje navedenog prava predstavlja povredu zakonskog prava djeteta”, stoji u dopisu pravobranitelja. Vrtić je pravobranitelju odgovorio kako je pravilnik o upisu u skladu sa zakonom, a što se Luke tiče, predloženo je “postepeno uključivanje djeteta u kraćim vremenskim intervalima”. Navode kako će se vrijeme produljivati sukladno mogućnostima djeteta te će do kraja pedagoške godine osigurati punu satnicu predškole ako bude u skladu s mogućnostima djeteta. Pravo na upis dječaka u program predškole ni u jednom trenutku nije bilo upitno, napominje vrtić. U redovan program Luku nisu upisali, pravdajući se premalim brojem bodova koje je imao.

- U ugovoru s roditeljima navedeno je da će se razmatati mogućnost produljenja boravka u opservacijskom periodu. Nitko nije namjerno zakinut. Sve je napravljeno u interesu djeteta, i uz normalnu proceduru, stručni je tim zaključio da se ide postepeno - kaže za 24sata ravnateljica vrtića Julijana Bebić.

Ne smatra vrijeme od pola sata apsurdnim, dodaje da je to u procesu prilagodbe normalno.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • međo 18.10.2024.

    Kako jadno,i kerovi kod nas imaju veca prava od djece s posebnim potrebama

  • zagrebancija64 18.10.2024.

    ,,taman ga dopeljaju..moge su okrenut i natrag doma

  • zvokolino 18.10.2024.

    Slažem se u potpunosti. Mojoj unuci koje je zdravo dijete trebalo je da se na vrtić prilagodi mjesec dana. Kako ti roditelji ne shvaćaju da je to dijete s posebnim potrebama i da njemu treba duže. Ne razumijem šta bi htjeli da se dijete odmah upiše na osam sati. Pa njemu treba veće vrijeme prilagodbe. Žao mi je tih roditelja, ali oni uvijek smatraju da ih netko diskriminira. Mislim da ovdje vrtić uopće nije pogriješio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare