To je to što me zanima!

Ludbrežanin riskirao život u Holokaustu da spasi Theodoru i Zdravka. Posthumno nagrađen

Pokojnom Ljudevitu Vrančiću, hrabrom Ludbrežaninu, koji je riskirajući svoj život za vrijeme Holokausta spasio Theodoru (Doru) Basch (udanu Klayman) i Zdravka Bascha, posthumno je dodijeljeno priznanje i medalje Pravednik među narodima u Židovskoj općini Zagreb u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj.
Vidi originalni članak

Pokojnom Ljudevitu Vrančiću, hrabrom Ludbrežaninu, koji je riskirajući svoj život za vrijeme Holokausta spasio Theodoru (Doru) Basch (udanu Klayman) i Zdravka Bascha, posthumno je dodijeljeno priznanje i medalje Pravednik među narodima u Židovskoj općini Zagreb u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj.

- Sretna sam što sada imam priliku da ti se još jednom zahvalim na tvojoj brizi i ljubavi. Hvala ti što si me spasio, što si omogućio da živim do ovog trenutka kada ti Jad Vašem dodjeljuje ovo priznanje i medalju! Ti si zbilja Pravednik među narodima za mene! Hvala ti - poručila je Theodora Basch Klayman koja je doputovala iz SAD-a i kojoj je uručeno priznanje i medalja na ime njezina poočima Ljudevita Vrančića.

Inače, Svjetski memorijalni centar Jad Vašem u Izraelu, nastao odlukom Knesseta (izraelskog parlamenta) iz 1953. godine, ima zadatak obilježavanja, dokumentiranja, istraživanja i obrazovanja o Holokaustu, kao i održavanja sjećanja na šest milijuna Židova koje su ubili nacisti i njihovi suradnici. Jedan od najvažnijih zadataka Jad Vašema je priznati i titulom Pravednika među narodima odati počast nežidovima koji su riskirali svoje živote da tijekom mračnog vremena Holokausta spase Židove. 

137 Hrvata spašavalo ljude u Holokaustu

Među više od 27. 000 hrabrih, nesebičnih pojedinaca je i 137 Hrvata, među kojima je i Ljudevit Vrančić, te šestero hrabrih Ludbrežana (Marija i Ivan Runjak, Miroslava i Antun Žiža te Marija i Zvonko Kerstner) koji su posthumno na svečanosti u Ludbregu u svibnju ove godine već proglašeni Pravednicima među narodima jer su zajedno s Ljudevitom Vrančićem svojim djelovanjem spasili Theodoru (Doru) Basch (udanu Klayman) i Zdravka Bascha.

Veleposlanik Gary Koren je naglasio kako je ova svečanost neobična jer je Jad Vašem odlučio priznanje predati samoj preživjeloj, gospođi Theodori Basch Klayman, budući da ju je Ljudevit Vrančić nakon rata posvojio.

- Izuzetno mi je drago što ste nam se danas mogli pridružiti, putujući čak iz SAD-a. Nitko osim Vas ne zna kako ste preživjeli, kako ste ostali bez roditelja, a ponajviše kakav je bio Ljudevit Vrančić. Siguran sam da Vaša obitelj, djeca i unuci znaju i duboko čuvaju uspomenu na njega, njegovu hrabrost i njegov plemeniti duh. Prije dva tisućljeća u Jeruzalemu jedan je židovski mudrac skovao rečenicu koja označava plemeniti čin Pravednika. Ova rečenica ugravirana u medalju i zapisana u počasnom priznanju Jad Vašema, koju Vam sada predajem kaže:. Onaj tko spasi jednu dušu, kao da je spasio čitav svijet - rekao je veleposlanik Koren.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Heil Shitler 04.09.2024.

    Baš su se dobro toga dosjetili. Trebali su pričekati još koji mjesec pa da to obave na 80. godišnjicu oslobađanja Auschwitza!

Komentiraj...
Vidi sve komentare