To je to što me zanima!

Lucifera će razbiti žestoka oluja! Meteorolog: Oberite grožđe do nedjelje, idu grmljavinski oblaci

U nedjelju i ponedjeljak u kontinentalnom dijelu Hrvatske past će između 30 i 70 mm kiše po četvornom metru. Preporučio bih poljoprivrednicima da do nedjelje obave berbe grožđa, rekao je meteorolog
Vidi originalni članak

Vrhunac je toplinskog vala. Crveni alarm zbog iznimno visokih temperatura DHMZ je upalio za cijelu zemlju za srijedu, četvrtak, petak i subotu. Talijani su ga nazvali 'Lucifer' zbog iznimno visokih temperatura čak i za ovo doba godine.

- Ovaj će toplinski val biti upola kraći od onog u srpnju, ali to ne znači da je slabiji. Područje u kojem se nalazi Hrvatska trenutno je jedno od najtoplijih na kontinentu - rekao je za Dnevnik.hr meteorolog Ivan Čačić i najavio promjenu vremena.

Ona bi trebala stići u nedjelju kad bi temperature mogle pasti 10 do 15 stupnjeva, a toplinski val završiti velikim nevremenom.

- Ovo što se događa nije slučajno i možemo to povezati s globalnim zatopljenjem. Svaki u posljednjih trinaest mjeseci je bio najtopliji ikad. Sve ovako visoke energije u atmosferi vezane su za rizike od nepogoda i nevremena. Prognoza pokazuje da će u nedjelju i ponedjeljak u kontinentalnom dijelu Hrvatske pasti između 30 i 70 mm kiše po četvornom metru. Preporučio bih poljoprivrednicima da do nedjelje obave berbe grožđa jer očekujemo dolazak grmljavinskih oblaka - rekao je meteorolog Čačić.

Hrvatska danas

Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, ali nestabilnije. Uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu lokalno pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji. Vjetar slab, na Jadranu poslijepodne do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 33 do 38 °C, piše DHMZ.

Hrvatska sutra

Pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. U unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi, uglavnom u gorskim krajevima. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu između 24 i 28, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 38 °C.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • Ante Portas 16.08.2024.

    Tko bere grozdje u kolovozu?

  • nisambitan 14.08.2024.

    Čačić se našiljio delanca pa bunca.

  • zelana09 14.08.2024.

    Kako su pametni trebali su reci da oberemo i kukuruz....oni neznaju koji je dio godine a kamoli pogoditi prognozu

Komentiraj...
Vidi sve komentare