To je to što me zanima!

Lepoglavski hitovi: Okorjeli robijaši ludi su za krimićima

Najopasniji kriminalci smješteni su u najsigurnijem zatvoru, Kaznionici u Lepoglavi. Tijekom odsluženja kazne na raspolaganju im je knjižnica s 10.752 naslova
Vidi originalni članak

Najopasniji kriminalci u zemlji, smješteni su u najsigurnijem zatvoru ­- Kaznionici u Lepoglavi. U zatvoru ih je 731, a u prosjeku su osuđeni na kazne u trajanju od 11 i pol godina zatvora. Riječ je o ubojicama, ratnim zločincima, dilerima, silovateljima, pedofilima...

Njih 129 uključeno je u tretman za ovisnike o drogama. Na supstitucijskoj su terapiji suboksonom, metadonom ili buprenorfinom koje propisuje liječnik psihijatar.

Tijekom odsluženja kazne zatvorenicima je na raspolaganju knjižnica s 10.752 naslova. Najčešće posuđuju krimiće i trilere.

Mogu se baviti i sportom

Onima kojima čitanje nije najomiljenija razbibriga na raspolaganju stoje dvije teretane. U slobodno vrijeme mogu igrati nogomet (imaju i klub NK Sačekuša), košarku, boksati, boćati, igrati stolni tenis, šah te elektronički pikado. Tijekom godine održavaju se i prigodni turniri u pojedinim sportskim kategorijama. Osim što se mogu baviti sportom, zatvorenici vrijeme mogu kratiti u informatičkoj radionici, novinarskoj sekciji, radionici rezbarija i intarzije, likovnoj radionici i u povrtlarskoj sekciji. Njih 25 sudjeluje u radu duhovnih radionica u kojima proučavaju nauk Isusa Krista i Bibliju.

Dio zatvorenika, njih 323, radi tijekom izdržavanja kazne. Dio da im prođe vrijeme, a neki i da zarade koju kunu. Od naknade za rad zatvorenika 30 posto odvaja se kao obvezna ušteđevina, a na zahtjev zatvorenika upravitelj kaznionice može odobriti da se dio ili cijeli iznos upotrijebi. Ostalim dijelom naknade zatvorenik slobodno raspolaže u skladu s odredbama kućnog reda.

Novac se nalazi na osobnom računu zatvorenika s kojeg može potrošiti 150 kuna na dan - iznos u visini dnevnice državnog službenika. Zatvorenik može kupovati u prodavaonici koja se nalazi u kaznionici tako da predoči identifikacijsku iskaznicu ili telefonske impulse za razgovor s osobama upisanim u njihove telefonske kartice.

Najtraženiji naslovi u Lepoglavi

Najtraženiji pet najposuđivanijih knjiga u lepoglavskoj kaznionici su: “Kobna pogreška” Williama Lashnera, “Paranoja” Josepha Findera, “Zaljev tamnih voda” Jamesa W. Halla, “Anđeo smrti” Johna Blehma i “Samo jedan pogled” Harlana Cobena.

Idi na 24sata

Komentari 89

  • user_105498 12.05.2014.

    I koja je poanta ovog teksta?Da sve što mi moramo plaćati kroz članarine,dopunska osiguranja oni imaju badava i na izbor.Mogu trošiti dnevno u visini jedne dnevnica državnog službenika 150,00 kn?? Dobar dio poštenih građana ima toliko na raspolaganju da prehrani obitelj cc 3 dana,neki ni toliko.

  • vujec 12.05.2014.

    Samo im puštajte krimiče da se što bolje educiraju kad se vrate na slobodu,i ti čuvare koji im to dozvole treba kazniti.

  • AntonTrdić 12.05.2014.

    cekaj jel to kaznionica ili raj ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare