Snimka odojka iz kojeg curi sivkastozelena tekućina munjevito se proširila internetom. Meso je kupljeno u vukovarskom Lidlu, a pakirao ga je PPK Karlovac.
- Roditelji su kupili komad zapakiranog odojka u prodavaonici u Vukovaru. Mama je doma meso zarezala i iz njega je počela curiti tekućina koja je imala užasan miris - objavio je čitatelj na Facebooku.
POGLEDAJTE VIDEO (Uznemirujući sadržaj):
Iako izgleda neugodno, stručnjaci objašnjavaju kako ovakav slučaj zapravo nije ništa neuobičajeno i da je prilikom kontrole teško uočiti da je životinja bila bolesna.
- Nažalost, apsces je skrivena mana unutar mesa ili mišića pa ga je prilikom obveznog veterinarskog pregleda teško uočiti osim ako se svaki komad ne probije nožem - kažu iz PPK. Prigovor su, kako navode, primili 28. siječnja i odmah reagirali.
- Na temelju roka upotrebe osiguranje kvalitete izvršilo je kontrolu procesa proizvodnje tog proizvoda koja je pokazala da je sve bilo u redu. Ali pregledom videozapisa vidljivo je da je riječ o pojavi skrivenog apscesa - objavili su iz PPK. Iz Lidla i PPK-a su se ispričali kupcu zbog neugodne situacije.
'Ovakvo zaraženo meso cijele životinje mora se baciti '
I stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić iz HZJZ-a potvrđuje da je teško uočiti apsces iako životinja sigurno pokazuje znakove bolesti, tj. ima manji prirast, čudno se ponaša te je umorna.
- Bakterije se kod unutrašnjeg apscesa mogu proširiti krvlju iz drugih područja tijela koja su napadnuta bakterijom. Ovakvo zaraženo meso cijele životinje mora se baciti - rekao je Katalenić.
Dodao je da bi se morala prekontrolirati cijela serija koja je tog dana obrađena da se slučajno bakterija nije prenijela i na druge obrađene komade tijekom rezanja na dijelove, putovanja istom trakom, priborom i sl.
U slučaju da kupite takvo meso, vratite ga u trgovinu
U slučaju da kupite takvo meso, vratite ga u trgovinu, a možete se žaliti i inspekciji. Kupac ima pravo na povrat novca.
Stručnjaci za hranu objašnjavaju da, ako ipak pojedete ovakvo meso, a ono izrazito zaudara čak i poslije termičke obrade riskirate želučane tegobe, no zbog termičke obrade - bez težih posljedica.
PPK pojašnjava što je mesu: “Pečenje neće smanjiti smrad pa takvo meso nemojte jesti”
Lidl: Sve redovito kontroliramo
Lidl s laboratorijem Bioinstitut Čakovec surađuje na projektu ‘Kontrolirana kvaliteta’ u kojem su hrvatski dobavljači mesa PPK i Valipile. Njihovi pogoni su pod stalnom revizijom. Kao i do sada, redovito ćemo provoditi vlastite samokontrole i još jednom izražavamo žaljenje zbog situacije u kojoj se zatekao kupac, poručili su iz Lidla.
Gnojna infekcija
Svinja se mogla ubosti na nešto ili ju je moglo nešto ugristi pa je nastala infekcija, a moglo se zagnojiti i nakon redovitog cijepljenja