To je to što me zanima!

Kuhari bez granica rade obroke za tisuće ljudi: 'Ostavio sam posao da kuham za izbjeglice'

Slovak Michal Kordos kuha na granici i po 16 sati da pomogne Ukrajincima. U Bratislavi je ostavio djevojku, tri psa i posao kako bi došao pripremati obroke za izbjeglice
Vidi originalni članak

Vyšne Nemecke su prije dvadesetak dana bile mirni, suhoparni granični prijelaz između Slovačke i Ukrajine. Imale su svoje kućice s carinicima, pospanim policajcima i izlizanim rampama. Prozori su se spuštali, putovnice pružale, pečati udarali. Svaki dan, cijeli dan. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana Vyšne Nemecke pretvorile su se u bučno, raskupusano naselje koje ne poznaje san ni odmor.

Birokratska točka između granatirane Ukrajine i još mirne Slovačke sad igra ulogu humanitarne tampon zone za sve one koji bježe od rata, nasilja, dronova i tenkova.

Štandovi s kavom, čajem, lijekovima. Šatori u kojima istrzane majke stežu usnulu djecu. Vatrogasni kamioni. Naoružana policija. Volonteri iz svih dijelova svijeta. Svećenici. Časne sestre. Asortimani odjeće za najpotrebnije kakvih se ne bi zasramili šoping centri u metropolama Europe. Hitna pomoć. Psihološka pomoć. Veterinarska pomoć. Sve što vam treba pri prvom susretu s novim i nepoznatim.

REPORTAŽA S GRANICE Klaun David dočekuje djecu na ukrajinsko-slovačkoj granici: 'Pokušava im izvući osmijeh'

A tu je i Michal Kordos. Mladić, nema ni trideset godina. Potegnuo je dovde s drugog pola Slovačke, iz Bratislave, ostavio djevojku i njihova tri psa, ostavio i posao i obveze, i dao se na raspolaganje izbjeglicama.

Michal je kuhar. Našli smo ga kako, umotan u flis i debelu kapuljaču, miješa nekakvo varivo u divovskom kotlu. Bilo je možda deset sati navečer kad smo se zapričali. Tu je već šest sati. Tek je počeo.

- Radim noćnu smjenu, ali nije mi problem. Nije mi ovo ni prvi dan. Jednom sam odradio 24 sata u komadu. Ljudi moraju jesti - priča mladić ne ispuštajući kuhaču.

Ekipa oko njega vrzma se oko namirnica, povrća, voća, mesa i začina. Primjećujemo veliki poster u pozadini. Što on predstavlja?

PRIČE IZ MOTELA PLITVICE Mila iz Lavova: Molimo se svaki dan da prođe rat, odveli smo djecu da ne gledaju te strahote

- Kuhari bez granica. Mi smo dobrovoljna organizacija koja prikuplja kuhare iz cijelog svijeta i pomažemo ljudima - jednostavno objašnjava koncept svoje ekipe.

Noć nas nosi dalje, odlazimo kod Nasstje, koja priča kako je pobjegla iz okolice Kijeva, ponijevši svoje dvije mačke i torbu s najnužnijim stvarima. Sjedi u šatoru, grije se. Grli transportere s uznemirenim životinjama. Neki starac u kolicima glasno srče juhu. Uživa u njoj. Prepoznajemo dio jelovnika Kuhara bez granica.

Bilo je možda osam ujutro kad smo opet parkirali na Vyšnama Nemeckim. Već u prvih nekoliko krmeljivih minuta prepoznajemo poznato lice. Michal. Rintao je cijelu noć. Smjena od 16 sati.

IZBJEGLICE U LIPIKU Olga je u Hrvatskoj otkrila da nosi sina: 'Zvat će se kao junak Ukrajine, suprug je to odabrao'

- Imam svoju catering tvrtku u Bratislavi. Također sam i privatni kuhar, dolazim ljudima u kuće, radim privatne večere i vjenčanja. To su obično ekskluzivna, luksuzna događanja. Također, radim i kao savjetnik za restorane. Kreiram jelovnike - nabraja mladi kuhar. Posao mu, kaže, još ne pati zbog angažmana na granici.

- Djevojka me čeka u Bratislavi s tri naša psa. Jest, malo je zabrinuta, ali je i ponosna na mene. Htjela je i ona doći, ali bilo je nezgodno zbog posla. Radi za jednu nevladinu organizaciju koja pomaže u obrazovanju - priča Michal i smije se od uha do uha na spomen cure i njenog angažmana. Ipak, osmijeh mu kopni.

IZVEO HIT PJESMU 'ANOTHER LOVE' Slavni Tom Odell pjevao je svim ukrajinskim izbjeglicama na kolodvoru u Rumunjskoj...

- Što mislim o invaziji? Jako, jako, jako sam ljut. Vrlo je bolno gledati sve ovo, svu ovu patnju. Volio bih da prestane, da stane sada, ovog trenutka, ali svakim danom je sve teže - mršti se momak.

Ima puno ukrajinskih prijatelja u Bratislavi. Ima ih i tamo, preko granice, u Kijevu.

- Bolno je. Teško je. Ti ljudi su vjerovali da će se približiti Europi, još tamo u 2014., kad je bila prva točka sloma. A evo, sad se moraju boriti opet - utučeno poručuje Michal.

Puštamo ga na miru. Mora ići spavati. Na granici nema puno kuhara bez granica. Posebno ne onih koji ostavljaju uhodane firme kako bi kuhali svima.

 

Michal Kordos ima uspješnu catering tvrku u Bratislavi

 

Svaki dan granicu prelazi više od 100.000 Ukrajinaca

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Segregacija 15.03.2022.

    Sad će to naša vlada preuzeti, kao i u petrinji. Ne ide to bez određenog postotka.

  • Pluton 0999 14.03.2022.

    Bravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare