To je to što me zanima!

Krvavi planovi terorista: Autom htio uletjeti među fanove ispred stadiona pa napasti mačetom?!

Prijatelj terorista (19) osumnjičenog za planirani napad navodno je bio zaposlen kao zaštitar na bečkom stadionu na kojem se trebao održati koncert Taylor Swift. Autom je htio među okupljene fanove ispred stadiona
Vidi originalni članak

Cijeli dan šutjeli su o velikoj akciji koju su austrijski policajci od samog jutra u srijedu provodili u Ternitzu, gradu u Donjoj Austriji. Sve se doznalo kasno navečer, oko 22 sata, kada se javnosti neočekivano obratio glavni ravnatelj javne sigurnosti Franz Ruf i šef bečke policije Gerhard Pürstl. "Operacija je bila usmjerena protiv islamističkih osumnjičenika za terorizam", rekli su te dodali da su osumnjičeni na nišanu imali jedan od koncerata svjetski poznate pop zvijezde Taylor Swift.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog policijske drame u Ternitzu nedaleko Neunkirchena evakuirali su na desetke stanovnika iz sigurnosnih razloga. Pretražili su dom 19-godišnjeg islamista i zaplijenili predmete, među kojima su kemikalije koje je navodno ukrao s radnog mjesta. Osumnjičeni je navodno radio za tvrtku koja se bavi preradom metala. Ukradene kemikalije htio je iskoristiti kako bi izradio eksplozivnu napravu, a koju je planirao upotrijebiti na koncertu kako bi 'ubio što više ljudi', piše Krone Zeitung. 

OTKAZALI KONCERTE TAYLOR SWIFT Detalji drame u Austriji: Policija je uhitila dvojicu, jedan od njih je ISIL-ovac. Traže još troje ljudi

Na bečkom stadionu Ernst Happel američka pjevačica trebala je nastupati tri večeri u nizu - od 8. do 10. kolovoza. Koncerti su bili rasprodani u rekordnom roku, a za svaku večer prodano je 65.000 karata. Njezini fanovi su neutješni, a brojni su godinama čekali priliku da dođu na njezin koncert.

Za 19-godišnjaka sjevernomakedonskih korijena kažu se da se radikalizirao na internetu. Pustio je bradu, nosio rukavice u vrtu, tvrde susjedi za Puls4, a dodali su da su primijetili da se mladić drugačije ponaša. Ideje je razmjenjivao s drugim simpatizerom putem šifriranih programa za razgovor. Državna tijela koja su ga nadzirala su primijetila da često pretražuje koncerte Taylor Swift. Bilo je to dovoljno da povežu kako su njegovi planovi usmjereni upravo na jedan od koncerta američke zvijezde u Beču. Iste večeri u Beču su uhitili mladića (17), a navodno se traga za još osumnjičenih. 

PLANIRALI NAPAD Ništa od spektakla u Beču! Zbog terorističke prijetnje otkazali su sva tri koncerta Taylor Swift

Prijatelj mladića (19) osumnjičenog za planirani teroristički napad navodno je bio zaposlen kao zaštitar na bečkom stadionu na kojem se trebao održati koncert, piše austrijski Kurier. Mladić je navodno planirao automobilom uletjeti među 20.000 obožavatelja koji bi stajali ispred stadiona Ernst Happel tijekom koncerata, a zatim ih napasti mačetama i noževima. Lokalni mediji izvještavaju da je planirao izraditi bombu koju bi izradio od ukradenih kemikalija.

Nakon saznanja o terorističkoj prijetnji, Ruf i Pürstl najavili su da će znatno pojačati mjere sigurnosti u Beču. Tada još nije bilo ni glasa o otkazivanju velikog koncerta, a na raspolaganje su stavili sve što su imali, od specijalaca u civilu, specijalne jedinice Wega i Cobra pa čak i snajperista i specijalnih vozila. Osim toga, tu su i organi koji su se bavili eksplozivom, a u tu svrhu planirali su i mobilni stacionarni videonadzor.

REAKCIJE NAKON ŠOKANTNE VIJESTI 'Jecala sam u sobi!': Fanovi Taylor Swift neutješni nakon što su otkazani koncerti u Austriji...

No, ni te mjere nisu bile dovoljne za organizatora koji je kasno navečer preko društvenih mreža neočekivano otkazao sva tri koncerta. 

- Za sve ulaznice automatski će biti napravljen povrat novca u idućih deset dana. Zbog straha od terorizma nismo imali izbora nego otkazati sva tri najavljena koncerta - navode.

Austrijski kancelar Karl Nehammer tvrdi da je ovim mjerama spriječena moguća tragedija.

- Otkazivanje koncerata Taylor Swift od strane organizatora velika je razočaranje za sve obožavatelje u Austriji. Situacija oko očigledno planiranog terorističkog napada u Beču bila je vrlo ozbiljna. Zahvaljujući intenzivnoj suradnji naše policije i novoosnovanog DSN-a sa stranim službama, prijetnja je rano prepoznata, suzbijena i spriječena je tragedija. Veliko hvala interventnim službama koje trenutno rade punom parom na istrazi.

NIŠTA OD NASTUPA Otkazali koncerte Taylor Swift u Beču zbog straha od terorizma!

Živimo u vremenu kada se nasilna sredstva koriste kako bi se napao naš zapadni način života. Islamski terorizam ugrožava sigurnost i slobodu u mnogim zapadnim zemljama. Upravo zato nećemo odustati od naših vrijednosti kao što su sloboda i demokracija, već ćemo ih još snažnije braniti. Te vrijednosti su temelj našeg društva i čine nas otpornima na ekstremizam i terorizam. Važno je ostati budan, držati se zajedno i odlučno se boriti protiv islamizma - napisao je na društvenim mrežama.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • Gavan Medonić 08.08.2024.

    Smrtna kazna jednom i drugom. Bez obzira što nisu uspjeli izvršiti teroristički napad, treba ih pogubiti. Jer, pokušat će drugi put, a tad možda i uspiju!

  • tiho055 08.08.2024.

    Merkel 🤔

  • tiho055 08.08.2024.

    Bitno da domaća policija bije domaće ljude i brani globalnu politiku globalista

Komentiraj...
Vidi sve komentare