To je to što me zanima!

Križanac kućne mačke i mede: Olingito je najslađi mesožder

Olingita su otkrili u Južnoj Americi. Za njegovo postojanje se zna već 100 godina, ali su znanstvenici mislili da je on samo manji olingo, a ne sasvim druga vrsta
Vidi originalni članak

U šumama Južne Amerike pronađena je nova vrsta mesoždera. To je prvi sisavac otkriven na zapadnoj hemisferi u posljednjih 35 godina, prenosi Daily Mail. Američki znanstvenici sa instituta Smithsonian potvrdili su da je sisavac koji izgleda kao mali medvjedić zapravo nova vrsta koja pripada rodu Bassaricyon u obitelji rakuna (Procyonidae). 

Najbliži poznati srodnik mu je olingo, koji je otkriven 1876. godine, a sve do sada mislilo se da su olingito (mali olingo) i olingo zapravo ista vrsta. 

Olingito je noćna životinja i rijetko silazi s drveta, pa ga je teško uočiti. Hrani se mesom, ali i voćem, a poznato je i da ima samo po jednog potomka. Težak je otprilike jedan kilogram i ima narančasto-smeđe krzno. 

'Križanac kućne mačke i mede'

U izvještaju o otkriću, američki znanstvenici s Instituta Smithsonian u Washingtonu opisali su izgled stvorenja kao 'križanac kućne mačke i mede'. 

U usporedbi s olingom, njegovi zubi i lubanja su manji i drugačijeg oblika, a njegovo narančasto-smeđe krzno je dulje i gušće.

'Ovo je dokaz da svijet još nije u potpunosti istražen'

'Otkriće olinguita pokazuje nam da je svijet još nije u potpunosti istražen, najosnovnije tajne još uvijek nisu otkrivene,' rekao je dr. Kristofer Helgen, kustos sisavaca na Smithsonian National Museum of Natural History.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Ahileja 18.08.2013.

    Nije isto da sliči križancu kućne mačke i mede ili da je križanac mačke i mede.

  • Mima Šiš 18.08.2013.

    Koji je to bio ludi tulum ! Ma nisi znao ' ko koga ......

  • shojka 16.08.2013.

    ali gore piše da oni odavno znaju za tu živinu, samo kaj su tek sad skužili da su to dve vrste, trebalo im je malo duže da im iz dupeta dojde u glavu

Komentiraj...
Vidi sve komentare