To je to što me zanima!

Krenulo ga: Elon Musk nakon prijedloga za mir u Ukrajini ima rješenje i za Kinu i Tajvan

Kina je Tajvanu ponudila sustav "jedne zemlje, dva sustava", što je model autonomije sličan onome koji ima Hong Kong, no njega je odbacila većina političkih stranaka u Tajvanu i ne uživa javnu podršku
Vidi originalni članak

Milijarder Elon Musk predložio je u petak da bi se napetosti između Kine i Tajvana mogle riješiti tako da se dio kontrole nad Tajvanom preda Pekingu, nekoliko dana nakon što je govorio o mogućem dogovoru između Rusije i Ukrajine radi okončanja rata, što su mnogi u Ukrajini osudili.

- Moja preporuka ... bila bi da se izmisli posebna administrativna zona za Tajvan koja je razumno prihvatljiva, vjerojatno neće sve učiniti sretnim - rekao je Musk, najbogatija osoba na svijetu, u intervjuu za Financial Times objavljenom u petak. Musk je to rekao na pitanje o Kini, gdje njegova tvrtka za električne automobile Tesla upravlja velikom tvornicom u Šangaju.

Peking, koji tvrdi da je demokratski Tajvan jedna od kineskih provincija, odavno se obvezao dovesti Tajvan pod svoju kontrolu i nije isključio mogućnost korištenja sile kako bi postigao taj cilj. Tajvanska vlada se strogo protivi kineskim težnjama i kaže da isključivo 23 milijuna stanovnika te otočke države mogu odlučivati o njezinoj budućnosti.

ŠTO SE DOGAĐA? Muskov Starlink 'krepao' u ključnim trenucima u Ukrajini: 'Sve to rade njegovi djelatnici'

- I moguće je, a mislim i vjerojatno, u stvari, da bi mogli postići sporazum blaži nego Hong Kong - rekao je Musk.

Kina je Tajvanu ponudila sustav "jedne zemlje, dva sustava", što je model autonomije sličan onome koji ima Hong Kong, no njega je odbacila većina političkih stranaka u Tajvanu i ne uživa javnu podršku, osobito nakon što je Peking uveo strogi zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu 2020.

KREMLJ: 'Pozdravljamo prijedlog Muska za mir koji Ukrajina kritizira'

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana odbilo je komentirati Muskove izjave, no viši tajvanski dužnosnik upoznat sa sigurnosnom situacijom u regiji je za Reuters rekao da "Musk mora pronaći političkog savjetnika bistre glave".

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Piver 08.10.2022.

    svaka cast njemu i tehnologiji ali bolje nek se ne mijesa u geopoliticke teme samo se sramoti. Amerika nikad nece dopustit da kina zauzme Tajvan na bilo koji nacin.

Komentiraj...
Vidi sve komentare