To je to što me zanima!

Kremlj oštro reagirao na NATO-ov nuklearni plan: 'Ovo je još jedna eskalacija napetosti!'

Ovo je još jedna eskalacija napetosti - rekao je Peskov, komentiravši izjave glavnog tajnika NATO-a o razmještaju nuklearnog oružja
Vidi originalni članak

Kremlj je u ponedjeljak objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještaju veće količine nuklearnog oružja znači "eskalaciju napetosti". Stoltenberg je za britanski list Telegraph u ponedjeljak izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine. Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svojega nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni s priopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tijekom vikenda u Švicarskoj u kojemu stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva. Konferencija u Švicarskoj je najavljivana kao "mirovni samit" premda Moskva nije bila pozvana.

RIJETKO PUTOVANJE U INOZEMSTVO Putin stiže Kimu u Sjevernu Koreju! Ovo su detalji posjete... PRIJETNJA RUSIJE I KINE Stoltenberg: NATO razgovara o stavljanju nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

- Ovo je još jedna eskalacija napetosti - rekao je Peskov, komentiravši izjave glavnog tajnika NATO-a. NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju.

- NATO je predan jamčenju sigurnog i učinkovitog nuklearnog odvraćanja. U tu svrhu i postoji tekući program modernizacije koji će omogućiti zamjenu starog oružja i zrakoplova. Usto nema značajnijih promjena u našem programu nuklearnog odvraćanja - pojasnila je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.

ZATVORENO SUĐENJE Kremlj tvrdi: Rusija u kontaktu s SAD-om o razmjeni zatvorenika za novinara Evana Gershkovicha

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u veljači 2022. Danas tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici guraju svijet prema rubu nuklearnog sukoba jer Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijarda dolara, od čega se dio koristi i u borbama na ruskom teritoriju. Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi Moskva u ekstremnim okolnostima mogla upotrijebiti nuklearno oružje da bi se obranila.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • dahvaul 17.06.2024.

    Ovi jedni i drugi prijete atomskima a naš anemični se gura u prve redove umjesto da se smiri .

Komentiraj...
Vidi sve komentare