To je to što me zanima!

Koronavirus ponovno prijeti: Više od 2000 zaraza tjedno, a pojavile su se i nove varijante

Klinička slika COVID-a s novim varijantama slična je prijašnjima. Obvezne izolacije u slučaju zaraze nema, no preporuka je da se oboljele osobe prvih pet dana bolesti ostanu liječiti kod kuće
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj se od lipnja bilježi porast broja prijava oboljelih od COVID-19, a posljednjih mjesec dana prijavljeno je preko dvije tisuće zaraza tjedno u cijeloj zemlji, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Glas Slavonije.

Prošlog tjedna, od 23. do 29. rujna, zabilježeno je nešto manje od 60 oboljelih na 100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih, stotinjak i više na 100.000 stanovnika, zabilježen je na području Primorsko-goranske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije.

BRITANSKI PROFESOR: 'Pandemija poput one s Covid 19 je sigurna stvar. Bilo bi glupo misliti da se to neće ponoviti'

- Na temelju dosadašnjih podataka teško je procijeniti je li dosegnut vrhunac ljetnog epidemijskog vala ili ćemo u idućim tjednima bilježiti daljnji porast u broju novooboljelih - navode iz HZJZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ističu da je, prema podatcima Službe za mikrobiologiju HZJZ-a, u Hrvatskoj u uzorcima s kraja kolovoza i početka rujna prevladavala varijanta KP.3.1.1, koja je činila i 50 posto sekvenciranih uzoraka u prvoj polovini rujna, a u međuvremenu je u nekoliko uzoraka detektirana i podvarijanta XEC. Iako te varijante imaju neku od mutacija koje olakšavaju vezanje na stanice i izbjegavanje imunosnog odgovora, ni jedna od njih nije u skupini onih koje bi potencijalno zabrinjavale.

ŠIRI SE EUROPOM Europom se brzo širi zaraznija varijanta korone. HZJZ: 'Pitanje je vremena kada će doći do nas'

Klinička slika COVID-a s novim varijantama slična je prijašnjima. Teži oblici javljaju se kod kroničnih bolesnika i ljudi starije dobi. 

Obvezne izolacije u slučaju zaraze nema, no preporuka je da se oboljele osobe prvih pet dana bolesti ostanu liječiti kod kuće.

ŠTITI OD OMIKRONA Capak: Tijekom ljeta je porastao broj zaraženih od korone, jedan čovjek umro. Stiže novo cjepivo

- Preporuke za cijepljenje protiv COVID-a jednake su kao u jesen 2023. Kategorije stanovništva za koje je cijepljenje protiv COVID-a preporučeno vrlo su slične kategorijama za koje je preporučljivo cijepljenje protiv gripe. To su prvenstveno osobe s težim kroničnim bolestima, imunosuprimirane osobe te osobe starije dobi - poručuju iz HZJZ-a.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • max2017 02.10.2024.

    cjepivo je boza i niš ne pomaže,.a preboljenje podrazumijeva prema obiteljskom iskustvu , padanje kose u busenima, pluča proizvode zvukove, i probleme,-slabost i očite promjene ritma spavanja itd itd

  • KA J 02.10.2024.

    Joj više,te rat te corona. A dokle više mislite ljude platiti. Baba roga kad vas pronađe,uhh

  • Šaptač_Majmunima 02.10.2024.

    Jedva čekam ponovno obavezno cijepljenje i sankcije za one koji se neće cijepiti. Nadam se da će sankcije uključivati obavezno učlanjenje u HDZ!

Komentiraj...
Vidi sve komentare