To je to što me zanima!

Konačni obračun Penave i Radića: 'Tu nema pobjednika, tu samo ima manje poraženih...'

Od stranačkih izbora za mjesec dana uvelike ovisi i stabilnost HDZ-ove vlade
Vidi originalni članak

Konačni obračun predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave i njegova zamjenika Marija Radića dogodit će se za mjesec dana. Tad se održava izborni sabor stranke koji je iznenada sazvao Penava, a ljetni termin je izazvao novu lavinu anonimnih kritika na njega od Radićeve struje. Penava je potvrdio da će se kandidirati za predsjednika, a tek neslužbeno i posredno smo saznali da isto planira učiniti Radić.

Iako su izbori unutarstranački, od njih ovisi i stabilnost Vlade i odnos s HDZ-om. Ako dio stranke ne prihvati novog predsjednika, nego dođe do raskola, to će smanjiti i dio zastupnika vladajuće većine jer DP u Saboru ima 12 ruku i na osnovu njih su dobili tri ministarstva i trenutačno osam državnih tajnika. Vladajuća većina trenutačno ima 78 zastupnika pa, recimo, gubitak tri ili više njih bi značio da premijer Andrej Plenković mora tražiti nove zastupnike ili mu pada Vlada.

PRATITE NA 24SATA Penava o izborima unutar DP-a: 'Pokušavaju od toga napraviti čudo. Poučujem im - ja sam šef'

- Bojim se da će do raskola svakako doći. Penava ne shvaća da ovdje neće biti pobjednika, nego samo manje poraženih jer je on želi samovolju u stranci - kaže nam sugovornik koji je kontra Penavine struje.

Penava je, međutim, sasvim sigurno i smireno jučer najavio svoju kandidaturu s nekoliko znakovitih poruka, ali bez da je ijednom direktno prozvao Radića. Otkrio je, pak, da se sa svojim zamjenikom i ne čuje jer je na odmoru, a i o datumu unutarstranačkih izbora ga nije on obavijestio, nego je Radića nazvao tajnik stranke. Penava je sebi, kao predsjedniku, pripisao i glavninu zasluga što je stranka povećala broj mandata, dobila europskog zastupnika i trenutačno je u vlasti.

Novinari su ga pitali o kritikama da je usred ljeta raspisao izbore i da se neki bune. On je odgovorio da mu je dosta i napisa o vladarima stranke iz sjene te je pozvao te snage da izađu na svjetlo i odmjere snage na izborima. Smatra da je termin izbora dobar baš jer je ljeto, a inače bi se trebali održati u pretkampanji za predsjedničke ili redovno, pred lokalne izbore.

BIT ĆE 31. KOLOVOZA Uzavrelo stanje u Domovinskom pokretu: Penava iznenadio sve datumom stranačkog sabora

- Tko smatra da smo u veljači trebali na izbore, takav netko ne može voditi stranku i može se kandidirati s programom destrukcije Domovinskog pokreta. Tko misli da nisam u pravu, neka se kandidira na izborima, hajdemo odmjeriti snage - poručio je Penava uz opasku da se on nije osjećao nikad smireniji i snažniji upravo zbog rezultata stranke pod njegovim vodstvom.

U Domovinskom pokretu ne biraju vodstvo sistemom “jedan član - jedan glas”, nego izaslanici kroz Sabor. Penava je očito procijenio da ima dovoljnu potporu za nastavak vođenja stranke. Sukob njega i zamjenika traje već mjesecima, koliko god to pokušavali prikriti u javnim istupima.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • mudrac22 06.08.2024.

    Penava , nadam se da ces izgubiti izbore . Podrska gosp. Radicu .

  • bonita finita1 01.08.2024.

    Radić je jedini normalan čovjek, intelektualac i poduzetnik u toj stranci! Samk nek ga se rijesi i rijesio je sebe :D toliko je mutav i obijestan da je to milina gledati!

  • vinja 01.08.2024.

    Ovi "akademci" još nisu ništa pametno pokazali a već su posvađeni. Bravo za one koji su im dali glas. Bartulica je jedini dobro prošao, Sjedi u hladovini, dobro zarađuje i može se svima smijati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare