To je to što me zanima!

Presuda za ubojstvo Sablje: Oslobođeni Knego i Mraković, nisu prekoračili nužnu obranu

Kristijana Knegu teretili su da je s četiri hica u klubu Ritz ubio bivšeg Uskokovog optuženika Tomislava Sablju. Doriana Mrakovića pak teretili su da mu je dao pištolj kojim je Sabljo ubijen
Vidi originalni članak

Kristijan Knego i Dorian Mraković oslobađaju se optužbe za ubojstvo Tomislava Sablje u klubu Ritz u travnju prošle godine.

Nepravomoćna je to odluka Županijskog suda u Zagrebu. Odlukom suda obojica izlaze iz zatvora.

Sud je utvrdio da je Knego djelovao u nužnoj obrani pa onda nema kaznenog djela. Kako nema kaznenog djela, ni Mraković nije mogao pomagati u počinjenju kaznenog djela, rekla je sutkinja.

- Knego je, rekli su svjedoci, učinio sve kako bi smirio situaciju i kako ne bi došlo do sukoba u klubu. Pozvao je Sabljine poznanike i prijatelje da dođu u klub i smire Sablju koji je bio pijan radio probleme. Kad mu je prijatelj s kojim se Sabljo srdačno pozdravio i zagrlio rekao da se smiri i da što mu sve to treba, Sabljo je prijatelju zabio pištolj u trbuh i rekao mu ‘ Hoćeš da te sad roknem?’ Tada mu je Goran Vidović koji je Sablju uzeo oružje. Vidović je rekao da je vidio kako dolazi Knego i da nije vidio da je Knego imao u rukama pištolj. Nije ga, pregledavši snimku, vidjelo niti sudsko vijeće koje smatra da je obrana u potpunosti u skladu s Kneginom obranom što potvrđuju i svjedoci. Knego je prišao Sablji i zamolio Sablju da se smiri na što mu je Sabljo rekao’ Što ti hoćeš p… ti materina?’  Kad je vidio da Vidović drži revolver u ruci, Knego je izvadio pištolj repetirao ga i spustio uz nogu te pokušao nagovoriti Vidovića da mu da oružje. Kada je Sabljo zgrabio revolver i podigao ga i usmjerio ga u Knegu on je pucao u samoobrani - rekla je sutkinja Pleše.

Knego: Pokušao sam sve da do toga ne dođe

Iskreno mi je žao što je došlo do tog događaja. Pokušao sam sve da do toga ne dođe, rekao je u završnom govoru Kristijan Knego, zaštitar optužen da je u travnju 2023. u zagrebačkom klubu Ritzu s četiri hica iz pištolja ubio Tomislava Sablju.

Knego se pridružio završnom govoru svojih branitelja koji su rekli kako je postupao u nužnoj obrani i zatražili su od sudskog vijeća da ga oslobodi.

SUĐENJE ZA UBOJSTVO SABLJE 'Molim vas, posijedio sam, ne jedem i ne spavam. Umrijet ću ako ostanem u tom zatvoru'

- Pucao je tek kada je Sabljo u njega uperio oružje i kad mu se napela desna ruka. Pucao je više puta jer je Sabljo tek nakon četvrtog hica pao na tlo i prestao predstavljati opasnost za Knegu i ostale u Ritzu. Naime, Sabljo je pijan izazivao nered, vadio oružje i vikao ‘Sve ću vas pobiti’. Kako bi spriječio moguće incidente Knego je nazvao Sabljine prijatelje kako bi ga smirili. No to nije dalo rezultata te ja čak i njima prijetio - rekla je odvjetnica Ivana Špehar Janković.

UBOJSTVO U NOĆNOM KLUBU 'Knego je pucao odozgo prema dolje i to kontrolirano. Držao je pištolj iznad Sabljine glave...'

Dodala je i da je već prvi hitac u Sablju bio smrtonosan te kako njezin klijent nikada nije bio ni prekršajno kažnjavan.

- Knego mi nije rekao ni riječi o tome da se u klubu moguće naoružan nalazi Sabljo. Da mi je rekao ni sekunde ne bih ostao u klubu. Od samog početka govorio sam istinu, a vi odlučite - rekao je u završnom govoru Dorian Mraković optužen za pomaganje u ubojstvu Sablje.

Njegov odvjetnik rekao je kako je Mraković dao pištolj Knegi no da to ne predstavlja pomaganje u ubojstvu jer mu ga nije dao da počini kazneno djelo. Tužiteljstvo pak tvrdi da se iz krucijalnog dokaza, snimke ubojstva, vidi da je gužva u kojoj je sudjelovao Sabljo bila riješena i kako Knego nije postupio kako bi otklonio napad.

FOTO: POČELA RASPRAVA Suđenje za ubojstvo Sablje: Redara i bivšeg policajca doveli u lancima, tvrde da nisu krivi

- Knego je inicirao i doveo do sukoba i repetirao pištolj. Sabljo je tada od Vidovića tražio pištolj no nije uspio. Knego je nakon prvog hica u prsa Sablji pucao još jednom u prsa te još dva puta u leđa. Mraković je, nakon što je Knegi dao pištolj, ušao s Knegom u klub i cijelo je vrijeme bio iza njega. Nakon ubojstva uzeo ga je i pobjegao iz kluba - rekla je tužiteljica Anita Kalajžić.

Sutkinja Tamara Pleše nepravomoćnu presudu objavit će u 13 sati.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • maj 13.01.2024.

    Konačno je netko dosudio da se možeš braniti od napadaća,bandita i pljačkaša jer ih naši zakoni štite i možeš ih samo gledati i moliti da te puste na miru.Oni su zaštićeni zakonima.

  • eatthebugs 12.01.2024.

    Glumio je mangupa cijeli život i otišao je prema zaslugama

  • Filip M. najveca sigurnosna prjetnja RH 12.01.2024.

    Jel ovo prvi slučaj pravednog suđenja od osnutka slobodne nam Horvatske domovine ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare