To je to što me zanima!

Klasić: Male velike Srbije...

Za razliku od 1990-ih, Srbija danas više nema dobro opremljenu niti brojnu vojsku koja bi oružjem ostvarivala političke, tj. nacionalne ciljeve...
Vidi originalni članak

Hrvatski nacionalizam već je godinama prvenstveno moneta za domaće potkusurivanje. Niti na političkoj pozornici niti u javnosti, nitko se u Hrvatskoj ne zalaže za povezivanje svih Hrvata - iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine) i Crne Gore (Boke Kotorske) - u “hrvatski svijet”. Pogotovo ne teritorijalno u neku Veliku Hrvatsku. Čak se ni postupci službenog Zagreba kad je u pitanju položaj Hrvata u BiH ne mogu smatrati velikohrvatskim nacionalizmom jer motiv za to “miješanje u unutrašnje prilike” nije razbijanje susjedne države i priključivanje teritorija naseljenog većinski Hrvatima Republici Hrvatskoj. Naravno, kad to kažem, mislim na stavove hrvatskih političara posljednjih tridesetih godina, ne na Tuđmanove planove s početka 1990-ih.

Drugim riječima, hrvatski nacionalisti uglavnom su domaća sramota. Najviše kad tumače (noviju) hrvatsku povijest i iskazuju iracionalnu ljubav prema rasističkom, zločinačkom i naci-kolaboracionističkom ustaškom režimu. Nažalost, u mnogim pitanjima, npr. u odnosu prema ženama, migrantima, manjinskim skupinama, ateistima ili ideološkim protivnicima, ne razlikuju se bitno od svojih istomišljenika u Europi i SAD-u. Što ih (sve skupa) ne čini manje sramotnima.

Za razliku od današnjeg hrvatskog, današnji srpski nacionalizam previše podsjeća na onaj koji se najprije sredinom 1980-ih sramežljivo nazirao u knjigama i novinskim člancima, zatim se krajem 1980-ih mogao sve glasnije čuti po političkim mitinzima i crkvenim litijama, da bi početkom 1990-ih postao dominantna sila koja će bivšu zemlju uvući u surovi rat.

U međuvremenu, projekt koji sve Srbe želi ujediniti u istoj državi nije zamro, samo je ponešto reduciran. Gotovo potpuni nestanak ili barem svođenje srpske zajednice na neutjecajan faktor u Hrvatskoj tu je zemlju nepovratno udaljio iz orbite “srpskog sveta”. Zato je sva pozornost službenog Beograda usmjerena prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i, naravno, Kosovu. Za razliku od 1990-ih, Srbija danas više nema dobro opremljenu niti brojnu vojsku koja bi oružjem ostvarivala političke, tj. nacionalne ciljeve. Promijenila se i geopolitička slika Zapadnog Balkana pa su neke od potencijalnih meta u međuvremenu postale članice NATO-a ili njegove bliske saveznice. Naravno, promijenila se i klima u samoj Srbiji. Unatoč društvu koje je na svim razinama zarobljeno od strane jednog čovjeka i jedne stranke, ipak su snage otpora danas brojnije i organiziranije nego što su bile prije tridesetak godina. Sve navedene “otežavajuće” okolnosti nisu natjerale srpske nacionaliste na uzmak, samo na promjenu taktike. A taktiku bi se najjednostavnije moglo opisati kao poticanje nestabilnosti svim raspoloživim sredstvima. Bilo da je riječ o pomaganju terorističkim aktivnostima na Kosovu, podržavanju separatistički nastrojenih političara u BiH ili srbizaciji Crne Gore.

Upravo u tom kontekstu treba gledati i donošenje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu (i logorima Dachauu i Mauthausenu) koju je nedavno usvojila Skupština Crne Gore. Riječ je o poprilično nesuvislom i besmislenom dokumentu koji nikome neće koristiti, a koji bi Crnoj Gori mogao nanijeti potpuno nepotrebnu štetu. Jer pravi cilj ovoga dokumenta nije bio doprinos suočavanju s prošlošću, nego osveta predsjednika Srbije Crnoj Gori za podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, također nedavno usvojenoj, ali na Općoj skupštini UN-a. Vučićeva osveta trebala je istovremeno poslužiti i kao dokaz da prvi čovjek Srbije i dalje nosi titulu naddržavnog, svesrpskog vođe. U tome je i uspio pokazavši da širom “srpskog sveta” može računati na one kojima su interesi Srbije ispred interesa država u kojima žive. I da ti isti niti su malobrojni niti neutjecajni.

Nacionalisti s imperijalističkim ambicijama vjerojatno postoje u svakom društvu na svijetu. Ali nije isto kad takve ideje zastupaju društveno i politički marginalne skupine i pojedinci i kad one postanu državni projekt. A unatoč svim geopolitičkim promjenama, stradanjima i (izgubljenim) ratovima, velikosrpski nacionalizam i dalje je upravo to. Što, između ostalog, znači da će nestabilnost još dugo biti jedna od glavnih karakteristika ionako najsiromašnije i najzaostalije regije u Europi.

Idi na 24sata