To je to što me zanima!

Josip izgubio šake, nogu i vid, a sad je završio studij psihologije: 'Ovo je bilo samo zagrijavanje'

U travnju 2016. godine došlo je do eksplozije na vojnom vježbalištu a Josip je tada izgubio obje šake, amputirana mu je lijeva noga, od mehaničkog udara i topline ostao je slijep. Bio je 52 dana u komi
Vidi originalni članak

Josip Milković iz Vrlike postao je prvostupnik psihologije na Sveučilištu u Zadru i tu ne misli stati. Nastavit će školovanje još dvije godine kako bi stekao zvanje magistra psihologije, a potom se planira zaposliti u struci. Josip već ima diplomu s Građevinskog fakulteta, a ovaj u Zadru upisao je nakon što se oporavio od teških ozljeda koje je zadobio kao polaznik časničke škole na vojnom vježbalištu "Cerovac" kod Karlovca. U travnju 2016. godine došlo je do eksplozije, Josip je bio u neposrednoj blizini sa svojim instruktorom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ozljede su bile toliko teške da mnogi nisu bili vjerovali da će preživjeti. Izgubio je obje šake, nakon sepse amputirana mu je lijeva noga kod natkoljenične kosti, od mehaničkog udara i topline ostao je slijep. Imao je brojne ozljede unutarnjih organa. Bio je 52 dana u komi.

Ali, Josip se nikad nije prepustio tjeskobi. Upisao je fakultet, a iako smo od ranije znali da je jedan od boljih studenata, ipak smo ga pitali s kojim prosjekom je završio studij.

- Ma... tako... 4,3 ili 4,4, ne znam stvarno.... Uglavnom su četvorke i petice, možda koja trojka – sa smiješkom će ovaj samozatajni mladić koji ne propušta zahvaliti svima koji su mu pomogli.

- Idem dalje, ovo je bilo samo zagrijavanje. Jako puno su mi pomogle kolege s fakulteta, asistenti, svaki zadatak je zahtijevao dobru organizaciju, mnoge podatke je bilo teško naći i trebalo je dosta literature iščitavati. Nije ovo samo moj uspjeh, nego svih zajedno. Ja sam ipak ograničen i od velike važnosti mi je ta pomoć. Ali kod profesora sam imao isti tretman kao svi ostali, jedino što sam odgovarao usmeno ono što su kolege imali pismeno – kaže nam Josip kojemu je u svemu velika pomoć i podrška njegova majka Ankica. S njim je u Zadru, pomaže mu u svemu što treba.

- Mama se žrtvuje za mene, stalno je sa mnom u Zadru, ali kako imam asistenta ona dio vremena može biti slobodna. Bez nje ne bi ništa funkcioniralo – kaže ovaj 28-godišnjak koji se iduće dvije godine planira posvetiti studiju, a onda kreće u potragu za poslom.

- Vidjet ćemo za posao, ali volio bih pomagati kroz psihoterapiju, motivirati ljude... Širok je spektar u psihologiji, ima puno područja kroz koja možete djelovati i vjerujem da će se naći prostora za mene. Volio bih biti koristan u društvu, pomagati, imati radnu obavezu. Meni su mnogi puno pomogli i volio bih to vratiti drugima kroz svoj rad – otkriva Josip.

HEROJ IZ VRLIKE Izgubio je šake, nogu i vid, a onda upisao još jedan fakultet

Zdravlje mu je dobro, kaže nam, nema komplikacija, koji dan je bolje, koji dan lošije, ali važno je da se ništa ne pogoršava.

- Najčešće je to borba sa žuljevima i protezama, ali ništa ozbiljnije. Nadam se da će me zdravlje i dalje služiti, da završim magisterij – zaključuje Josip koji se već lagano, zajedno s majkom, sprema na put u Zadar kako bi usvojio nova znanja iz područja psihologije.

 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Madalean 06.10.2022.

    Zašto ste mi obrisali kometar u kojem sam napisala da dečku treba odati priznanje na uspjehu. Ipak, dobra je okolnost da je momak završio jači fakultet kao što je  građevina. Sa psihologijom nema kruha. Ima previše psihologa, te  nema posla! Što je sporno u tom stavu? Ne razumijem.... 

  • mir u remetincu 06.10.2022.

    a moj susjed se hvali kako nema svako fakultet

  • 06.10.2022.

    Bravo momče. Čestitan i svaka čast. Tvoja priča mi je popravila dan. Tvoja pozitiva nadahnjuje. Samo hrabro naprid. Svi smo za tebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare