To je to što me zanima!

Joe Biden i europski saveznici pozvali Iran da povuče prijetnju napada na Izrael uoči napetosti

Američki predsjednik Joe Biden i čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali su u ponedjeljak u zajedničkoj izjavi Iran da povuče prijetnju napada na Izrael, objavila je Bijela kuća na svojoj stranici na webu
Vidi originalni članak

U svjetlu rastućih napetosti na Bliskom istoku, razgovarali su o ozbiljnim posljedicama mogućeg napada za regionalnu sigurnost, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

"Pozvali smo Iran da povuče svoje prijetnje vojnim napadom na Izrael i razgovarali o ozbiljnim posljedicama za regionalnu sigurnost ako do takvog napada dođe", rekli su čelnici nakon zajedničkog telefonskog razgovora, izražavajući potporu izraelskoj obrani od Irana i njegovih saveznika.

'STIGAO JE NULTI SAT' SAD očekuje da napad na Izrael počinje kroz iduća 24 sata, Iran priprema svoje raketne jedinice

Istodobno su pozvali na isporuku i distribuciju pomoći Gazi.

Čelnici svih pet zemalja rekli su da podupiru poziv Sjedinjenih Država, Katara i Egipta za obnavljanje pregovora o prekidu vatre u Gazi  kasnije ovog tjedna s ciljem da se dogovor zaključi što je prije moguće.

Istaknuli su da "više nema vremena za gubljenje".

FOTO: EVAKUIRANE I BOLNICE Veliki požar kod Atene, Grčka traži pomoć Europske unije: 'Evakuirano 11 gradova i sela'

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Kirby prethodno je procijenio da bi Iran ovog tjedna mogao izvesti niz velikih napada na Izrael. Priznao je da bi u slučaju napada "to definitivno moglo utjecati na pregovore" o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji bi bio praćen oslobađanjem izraelskih talaca. Pregovori su predviđeni za četvrtak.

Budući da Iran prijeti osvetom zbog ubojstava političkog vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamas Ismaila Hanije u Teheranu i zapovjednika libanonskog šijitskog pokreta Hezbolaha Fuada Šukre u Bejrutu, SAD povećava svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku kako bi pomogao obraniti Izrael od mogućeg napada Irana i njegovih saveznika.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare