Svježi sir jedu svi kojima se aktivno bave tjelovježbom i paze što unose u svoj organizam. Quark je svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti (0,1!) i ugljikohidrata. Upravo ga ove karakteristike čine najčešćim izborom svih onih koji paze na kvalitetu života.
Nježne je, kremaste i svilenkaste teksture a najčešće se konzumira u kombinaciji s voćem što ga čini idealnim spojem proteina i preporučenih ugljikohidrata.
Nadalje, nezaobilazan je dio zdravih sendviča, umaka i dip-ova, a dodatkom začina, povrća i svježeg začinskog bilja postaje gurmanski a istovremeno zdrav zalogaj. Nerijetko se koristi i u pripremi laganih slastica na bazi quarka, štrukli i sl.
Ako niste znali! Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata.
Iako se individualne potrebe za unosom proteina razlikuju, EFSA (European Food Safety Agency) kao opću smjernicu definira preporučen unos 0,83 g proteina/kg tjelesne mase.
Napredne nutricionističke smjernice danas definiraju preporučen unos 1g proteina/kg tjelesne mase kod redukcijskih dijeta, održavanja mišićne mase te uopće kod pravilne i uravnotežene prehrane.
Pojednostavljeno, žena težine 60 kg dnevno pravilnom i uravnoteženom prehranom treba unijeti 60 g proteina. Ukoliko redovno vježba 2 do 3 puta tjedno, dnevna potreba za proteinima raste na 90 g proteina odnosno 1,5 g proteina/kg tjelesne mase
Donosimo vam jedan kratki i jednostavan recept koji si možete pripremiti za doručak u samo 15min.
Zdravi sendvič za dobro jutro
Sastojci:
mala žica maslinovog ulja
1 jaje
3 žlice Quarka
¼ žlice senfa
1 mladi luk
1 mala rajčica
2 šnite kuhane šunke
2 šnite integralnog kruha
sol
papar
Vrijeme pripreme: 15 min
Priprema:
Jaje poširajte u vodi, posolite i ostavite po strani. U zdjeli izmiješajte Quark, senf i mladi luk te dobro začinite sa soli i paprom. Namažite smjesu na ranije prepečeni tost. Narežite rajčicu na šnite i posložite dvije šnite na namazani kruh.
Na vrućoj tavi naglo popržite šunku s nekoliko kapi maslinovog ulja. Još vruću šunku staviti na rajčicu i poklopite poširanim jajetom. Lagano prorežite jaje kako bi žumanjak lagano iscurio po ostatku sendviča.
Poklopite sendvič drugom šnitom kruha.
U slast!