To je to što me zanima!

Jedan od najvećih lanaca restorana prepolovio bacanje hrane: Uštedjeli 37 mil. eura

Novim pristupom je ušteđeno više od 20 milijuna obroka te izbjegnuto ispuštanje 36.000 tona ugljičnog dioksida
Vidi originalni članak

IKEA, tvrtka koja ne samo da je jedan od najvećih proizvođa namještaja već također vodi jedan od najvećih lanaca restorana, je od 2017. smanjila otpad od hrane za 54 posto, čime štedi novac i smanjuje svoj utjecaj na okoliš.

Otpad od hrane čini između osam i 10 posto sveukupnih stakleničkih emisija, podsjeća UN-ova Organizacija za hranu i poljoprovredu (FAO).

IKEA je 2017. najavila da će uz pomoć umjetne inteligencije pokušati prepoloviti otpad od hrane.

NAŠI LIJEČNICI UPOZORAVAJU Čak 65 posto Hrvata je pretilo: 'Nikako ne preskačite doručak i promijenite stil života'

Tada je količina dnevnog otpada nastalog bacanjem hrane iznosila prosječno oko 150 kilograma, ili oko 43.000 tona otpada od hrane na godišnjoj razini.

Novim pristupom je ušteđeno više od 20 milijuna obroka te izbjegnuto ispuštanje 36.000 tona ugljičnog dioksida.

S financijske strane, ušteđeno je 37 milijuna eura.

Iako je tim naporima sveukupni klimatski otisak tvrtke smanjen tek za 0,1 posto, IKEA to smatra važnim korakom.

Cijeli lanac IKEA prodavaonica je u 12 mjeseci bio odgovoran za 26,2 milijuna tona CO2.

IKEA restorani godišnje posluže oko 560 milijuna posjetitelja.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare