Tvrtka Harles i Jentzsch, koju policija sumnjiči da je kriva za dioksin u stočnoj hrani navodno je već u ožujku prošle godine znala da je hrana zatrovana. Kako piše Bild privatni laboratorij je tada otkrio dvostruko veću količina dioksina od dozvoljene. O tome su odmah obavijestili spomenutu tvrtku no ona je i dalje nastavila proizvoditi i prodavati zatrovanu hranu.
Dioksina ima i u mlijeku?
U Njemačkoj su zbog kancerogenog dioksina dosad zatvorili 4709 farmi. Dioksin su otkrili u jajima, mesu, a sada se sumnja da je i u mlijeku.
- Hranom zatrovanom dioksinom hranili su i krave, zato je vjerojatno i mlijeko zatrovano - rekao je za Bild kemičar Manfred Santen iz Greenpeacea. Christiane Groß, glasnogovornica organizacije Foodwatch kaže kako ne mogu isključiti da je zatrovano mlijeko stiglo i u trgovine. U četvrtak je ministarstvo za poljoprivredu pokrajine Schleswig-Holstein izvijestilo kako, prema prvim rezultatima, industrijske masnoće koje su miješali u stočnu hranu sadržavaju 13 puta više dioksina nego što je dozvoljeno. U devet uzoraka od njih 20 su našli povišene vrijednosti dioksina.
Jaja s dioksinom i u Velikoj Britaniji
Europska komisija je izvijestila kako su jaja zaražena dioksinom došla iz Njemačke u Veliku Britaniju, piše HRT. Njemačka je izvijestila kako su jaja izvezli u Nizozemsku gdje su ih preradili, a nakon toga ta su jaja izvezli u Veliku Britaniju kao 14 tona pasteriziranih proizvoda. Još se ispituje jesu li ona završila u majonezi ili negdje drugdje.