To je to što me zanima!

Izvoz u prva četiri mjeseca pao za 1,2 posto, porastao uvoz

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz porastao za 2,3 posto, na 13,5 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak
Vidi originalni članak

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 5,9 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 56,2 posto. U prva četiri mjeseca lani pokrivenost je iznosila 58,2 posto. Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU-a u prva četiri mjeseca ove godine je izvezeno roba u vrijednosti od pet milijardi eura ili 5,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je za 6,1 posto, na 10,7 milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast od 7,9 posto, na 2,6 milijardi eura, uz istodobni pad robnog uvoza za 10,4 posto, na 2,7 milijardi eura.

ZA ORGANIZACIJU KONCERATA 'Ajmo' je novi projekt Ureda za izvoz glazbe Hrvatska: '10 puta ćemo dodijeliti po 10.000 eura'

DZS je danas objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva tri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz u odnosu na isto razdoblje 2023. pao za 4,7 posto, na 5,6 milijardi eura, a uvoz za 1,2 posto, na 9,9 milijardi eura. Prema revidiranim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva tri mjeseca ove godine je iznosio 4,3 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,5 posto.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare