To je to što me zanima!

Izrael pozvao Palestince na evakuaciju iz dijelova Rafaha

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 24 Palestinca su ubijena tijekom noći nakon što su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko područja u središnjoj Gazi
Vidi originalni članak

Izrael je u subotu pozvao Palestince u više područja grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze da se evakuiraju i upute u ono što naziva proširenim humanitarnim područjem u Al-Mawasiju, što je dodatni pokazatelj da izraelska vojska nastavlja sa svojim planovima za kopneni napad na Rafah. U objavi na društvenoj mreži X, vojni glasnogovornik također je pozvao stanovnike i raseljene osobe u području Jabalije u sjevernoj Gazi i 11 drugih četvrti u enklavi da odmah odu u skloništa zapadno od grada Gaze.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 24 Palestinca su ubijena tijekom noći nakon što su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko područja u središnjoj Gazi.

ODRŽAO GOVOR Joe Biden u govoru o antisemitizmu usporedio Hamasov napad s holokaustom

Unatoč velikom pritisku SAD-a i zabrinutosti koju su izrazili stanovnici i humanitarne skupine, Izrael je rekao da će nastaviti s upadom u Rafah, gdje je više od milijun raseljenih osoba potražilo utočište tijekom sedmomjesečnog rata.

Izraelska vojska je rekla da je do sada oko 300.000 stanovnika Gaze krenulo prema Al-Mawasiju.

ODLUKA Washington obustavio isporuku pošiljke bombi Izraelu zbog zabrinutosti oko Rafaha

Izrael kaže da ne može dobiti rat bez iskorijenjivanja tisuća boraca islamističkog pokreta Hamas za koje vjeruje da su raspoređeni u Rafahu.

Izraelski tenkovi zauzeli su glavnu cestu koja dijeli istočni i zapadni dio Rafaha u petak, učinkovito okruživši istočnu stranu u napadu zbog kojeg je Washington obustavio isporuku neke vojne pomoći svom savezniku. Bijela kuća priopćila je u petak da "sa zabrinutošću" promatra izraelske operacije.

JOE BIDEN: 'Jasno sam dao do znanja da, ako Izraelci uđu u Rafah, više im nećemo isporučivati oružje'

Rat je pokrenut napadom Hamasa na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a više od 250 ljudi uzeto kao taoci, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojna operacija u Gazi, za koju Izrael kaže da ima za cilj eliminaciju Hamasa, ubila je blizu 35.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Bombardiranje je opustošilo obalnu enklavu i izazvalo duboku humanitarnu krizu.

Američka administracija rekla je u petak da je izraelsko korištenje oružja koje je dopremio SAD možda prekršilo međunarodno humanitarno pravo tijekom operacije u Gazi, što je do sada bila najveća kritika Izraelu.

No, administracija nije dala konačnu procjenu, rekavši da zbog ratnog kaosa ne može provjeriti konkretne slučajeve u kojima je uporaba tog oružja mogla biti uključena u navodna kršenja.

 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Dalmacija u mom joku 12.05.2024.

    Taj Izrael je centar Sotonistickog upravljanja u cijelom svijetu!!!!Krist ce vas pobiijediti Sotone i ljudske nakaze!!!!!!

  • aingemahtec 11.05.2024.

    Aj uvijek prođe ispod žita. A senilček tak nebu na vlasti

  • Gibbs55 11.05.2024.

    Krenule pripreme za gradnju novoga Sueskog kanala?

Komentiraj...
Vidi sve komentare