To je to što me zanima!

Izmišljenim kvizovima prevarili ljude i izvukli 32 milijuna eura

Srbija: U sklopu policijske akcije 'Graham' uhićeno je 18 ljudi, a sumnja se da su slične prijevare organizirane i u okolnim zemljama. Prevareno je čak 163.000 ljudi
Vidi originalni članak

Policija i tužiteljstvo sumnjaju da je više od 163 tisuće građana Srbije u posljednjih 9 mjeseci oštećeno za oko 32 milijuna eura u izmišljenim televizijskim i radio kvizovima. 

Za prevaru su osumnjičeni direktor i zamjenik direktora tvrtke 'Fonlider', te direktor televizija 'Duga sat' i 'Astro'

Pitanja u kvizovima bila su lagana, a zaposlenici bi zvali i griješili, dok bi slušatelji i gledatelji čekali na otvorenim linijama i plaćali svaku započetu minutu razgovora. SMS-ovi, pak, naplaćivali su se i po 30 kuna

Naime, sumnja se da je ova skupina posljednje tri godine organizirala lažne kvizove i igre na sreću, javlja Blic, a u lancu prijevare sudjelovali su i zaposlenici televizija. 

U sklopu policijske akcije 'Graham' uhićeno je 18 ljudi, a sumnja se da su slične prijevare organizirane i u okolnim zemljama.

Slušatelje i gledatelje uključivalo se u radijske i televizijske programe telefonskim pozivima ili SMS-ovima čija je cijena bila znatno viša od redovnih tarifa. 

Pitanja u kvizovima bila su lagana, a zaposlenici bi zvali i griješili, dok bi slušatelji i gledatelji čekali na otvorenim linijama i plaćali svaku započetu minutu razgovora. U drugim slučajevima na pitanja se odgovaralo SMS-ovima koji su se naplaćivali i po 30 kuna. 

Policija poručuje da kriminalistička obrada još nije gotova te da je ta grupa djelovala i u susjednim zemljama. U četvrtak nismo dobili odgovor je li i Hrvatska među tim zemljama

Nagradu, koja zapravo nije ni postojala, uvijek bi osvojio neki pripadnik kriminalne skupine. 

Policajci su obavili pretrage na 32 lokacije te su osumnjičenima privremeno oduzeli računalnu opremu i automobile. Osim toga, blokirali su sve bankovne račune prevaranata na kojima je bilo i do 370.000 eura. 

Policija Srbije pozvala je sve oštećene građane koji su zvali kvizove, a nakon toga dobili velike telefonske račune da im se jave. Poručuju da kriminalistička obrada još nije gotova te da je ta grupa djelovala i u susjednim zemljama. 

U četvrtak nismo dobili odgovor je li i Hrvatska među tim zemljama.

Idi na 24sata

Komentari 65

  • zigazigiczigosan 01.12.2012.

    da nezna se da je i u hrvackoj takvo sto bilo brzo se zaboravja

  • MAGNUM_2 30.11.2012.

    Neka sam proklet ako tu nemaju Hrvati prste

  • datijeznat 30.11.2012.

    Krimi rad :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare