To je to što me zanima!

Izbori u Podgorici pokazali da Đukanovićev DPS ponovno jača

Na izvanrednim izborima u Podgorici glasalo je 56,4 posto birača, značajno manje nego 2022. kada je na birališta izašlo gotovo 70 posto birača
Vidi originalni članak

Demokratska stranka socijalista (DPS) na lokalnim izborima u Podgorici u nedjelju osvojila je 29,9 posto glasova ili 19 zastupničkih mandata i uvjerljivo je najjača politička stranka u parlamentu glavnog grada Crne Gore, ali neće moći sama formirati vlast. S druge strane koalicija Pokreta Europa sad premijera Milojka Spajića i Demokratske Crne Gore Alekse Bečića s osvojenih 21,8 posto glasova ima 14 mandata, prosrpska koalicija Za budućnost Podgorice Andrije Mandića osvojila je 20,2 posto glasova glasova ili 13 mandata, dok je koalicija predsjednika Jakova Milatovića i nekadašnjeg premijera Dritana Abazovića Za bolju Podgoricu osvojila 10,5 posto podrške, odnosno šest mandata.

Na izvanrednim izborima u Podgorici glasalo je 56,4 posto birača, značajno manje nego 2022. kada je na birališta izašlo gotovo 70 posto birača. 

Za vlast u Podgorici potrebna je većina od 30 zastupnika u parlamentu glavnog grada.

Politički analitičar Miloš Bešić rekao je za TV Vijesti da jedino Demokratska stranka socijalista bivšeg predsjednika Mila Đukanovića nakon lokalnih izbora u Podgorici ima razloga za zadovoljstvo.

MILATOVIĆ PRISEGNUO FOTO Što je to ispričao Zoran Milanović u Podgorici? Smiju se Vučić, Đukanović, Milatović

"Nakon gubitka vlasti 2020. sačuvali su organizaciju i nastavili ozbiljan stranački rad. Njihova kampanja se svodila na terenski rad i to je dalo rezultata. Jedina stranka koja može biti zadovoljna izbornim rezultatom je DPS", rekao je Bešić.

Ipak, istaknuo je da će koalicija Jakova Milatovića i Dritana Abazovića Za bolju Podgoricu imati poziciju „utega na vagi“.

Bešić vjeruje da će ta koalicija tražiti mjesto gradonačelnika Podgorice i da će taj dogovor prvo ponuditi Spajiću i Mandiću, ali ne isključuje i mogućnost dogovora i s DPS-om.

Drugi analitičari ukazuju da su u Podgorici stranke koje na državnoj razini imaju vlast osvojile samo 43 posto podrške što, kako smatraju, može voditi ka izvanrednim parlamentarnim izborima. 

U SURADNJI SA EUROPOLOM U Crnoj Gori uhićen bivši direktor policije i Đukanovićev pouzdanik zbog korupcije

U tom kontekstu govorio je nakon objave rezultata predsjednik DPS-a Danijel Živković koji je biračima čestitao "novu vlast", ali i najavio izvanredne izbore na državnoj razini. 

"Vlada je noćas pala, pozivamo Milojka Spajića da ujutro podnese ostavku. Vrijeme je za vraćanje DPS-a u vlast", poručio je Živković.

Izvanredni izbori u Podgorici raspisani su krajem srpnja, nakon što je prethodno skraćen mandat lokalnom parlamentu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare