To je to što me zanima!

Ivan (10) živi u šupi, a od gladi ne može niti spavati

SVI IGNORIRAJU DJEČAKOVU PATNJU: Ivan ima samo bolesne roditelje. Za hranu rijetko imaju pa mališan fizički zaostaje. Ipak, u školi je dobar ...
Vidi originalni članak

Obitelj Ćaleta iz Ogorja kraj Muća živi u ruševnoj obiteljskoj kući, a jedina su im primanja 1500 kuna socijalne pomoći. U travnju im se srušio strop spavaće sobe, a samo su čudom izbjegli tragediju. Tada je teško bolesne Antu (50)  i Mariju (37) iz ruševina izvlačio njihov desetogodišnji sin Ivan. Upravo je Ivan najveća žrtva neljudskih životnih uvjeta. Kuća u kojoj žive i inače je u rasulu. Zidovi u kući su potpuno propali, umjesto kupaonice imaju poljski zahod, kuća zaudara na vlagu... Dječak je potpuno neuhranjen i zapušten. Ante i Marija mogu mu pružiti jedino roditeljsku ljubav. Na prvi pogled je jasno da bi se netko i o njima trebao skrbiti. Siromašna obitelj je patila sve dok akciju pomoći nije pokrenula Ivanova učiteljica Mira Ramljak.
- Dječak propada. Njemu je potrebna redovita prehrana da bi se mogao normalno razvijati - rekla je Ramljak. Ivan sa svojih 10 godina ima jedva 30 kilograma. I rastom zaostaje za vršnjacima.
- Završio sam treći razred. Prošao sam s tri, najdraži mi je tjelesni, a najgora matematika - rekao nam je Ivan. Dane provodi u igri s prijateljima i vožnji bicikla. Ono što ga razlikuje od njih su podočnjaci i neuhranjenost.
- Volim jesti kumpira i mesa kol’ko oćeš - rekao je. No svoj omiljeni obrok dobije rijetko. Načelnik općine Muć Filip Stupalo tvrdi kako je općina učinila puno.
- Pomažemo im stalno, od novčanih iznosa svaka dva mjeseca do uređenja kuće. No problem nije u novcu. Njima je potrebna stručna pomoć - dodao je.
Novac za obitelj Ćaleta može se uplatiti u bilo kojoj pošti na broj 3212543331 na ime Marije Ćalete.

KERUM: POMOĆI ĆU DJEČAKU
Splitski gradonačelnik Željko Kerum obećao je pomoći obitelji Ćaleta. Isto su rekli i u solinskom Centru za socijalnu skrb.
- Cilj akcije koju smo pokrenuli je osigurati obitelji Ćaleta normalne uvjete za život, ali ćemo svakako naći način i da im pomognemo u odgoju djeteta - rekla je predstojnica Božena Škare.

Idi na 24sata

Komentari 61

  • svicarska 22.06.2009.

    Jadna ova obitelj.Sad kad sam procitala ovaj tekst suze su me oblijale,i plakala ko bebe.Ja ove godine idem na more, pa cu da pronadem gde zive i kupit cu malo hrane i djecaku nekvu odjecu,malo za pasa hranu...Zivimo u Svicarskoj pa cemo koliko mozemo pomoc.Zna li netko tocnu ulicu kako se zove,il kucni broj?Ajde ljudi pomozimo obitelji.IVAN TEBE BOG GLEDA SA NEBA SVAKI DAN,I CUVA TE!...HRABAR SI TI DJECACIC,I IZDRZAT CES TI TO,NEDAJ DA TI NITKO SRCE SLOMI...TI SI PRAVI HEROJ,I ZNAJ DA HEROJI NIKAD NE PLACU!!!!.....BOZE POMOZI OVOJ OBITELJI.

  • Zeljk0 22.06.2009.

    d.drenova: idu li ti suze na 20 miljuna druge djece koja umiru od gladi svaki dan? ne moras se emotivno slamati radi tudje tragedije, nije lako svakom djetetu u zivotu

  • sps 22.06.2009.

    nek žena ide raditi a maloga u dom..i sve je ok

Komentiraj...
Vidi sve komentare